Категорія
Новини
Дата

СІЗО або застава в 1 млрд грн. Суд обрав запобіжний захід голові правління Полтавського ГЗК у справі на 157 млрд грн

Печерський районний суд Києва обрав запобіжний захід для голови правління Полтавського ГЗК Віктора Лотоуса у справі про незаконний видобуток корисних копалин – тримання під вартою із альтернативою застави у понад 999 млн грн. Про це повідомила пресслужба ПГЗК.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • В заяві ПрАТ «Полтавський ГЗК» наголошується, що голова правління підприємства не вчиняв жодних незаконних дій щодо видобутку корисних копалин. 
  • «Мала місце звичайна виробнича діяльність підприємства із багаторічною історією — видобуток залізної руди, її переробка, збагачення та виробництво окатків у відповідності до наявного спеціального дозволу на користування надрами», – йдеться у заяві. 
  • На підприємстві наголошують, що Полтавський ГЗК не видобував жодних інших відмінних від залізної руди корисних копалин.
  • Полтавський ГЗК вважає, що ця та інші справи проти підприємства, які були ініційовані протягом останнього року, є «черговою спробою дестабілізувати роботу підприємства».

Полтавський ГЗК

Полтавський ГЗК – власник найбільших запасів залізняку в Європі та ключовий актив Ferrexpo, що котирується на Лондонській фондовій біржі. На відміну від інших українських гірничо-збагачувальних комбінатів, він фокусується на виробництві якісних котунів – продукції з високою доданою вартістю. Через це ПГЗК вважається одним із найпривабливіших інвестиційних обʼєктів на ринках, що розвиваються. 

Мажоритарний власник гірничодобувної групи Ferrexpo Костянтин Жеваго, проти якого в Україні порушено низку кримінальних справ

Контекст

22 вересня Нацполіція заявила, що посадові особи Полтавського ГЗК налагодили схему з використання корисних копалин. Слідство оцінює суму завданих державі збитків більш ніж у 157 млрд грн.

Відходи, що утворюються в процесі дроблення та збагачення залізистих кварцитів, мали складати у спеціальні сховища. Проте, не маючи відповідної ліцензії, їх обробляли та реалізовували підприємствам, заявляє слідство.

У повідомленні зазначається, що комбінат мав ліцензію лише на видобуток залізистих кварцитів. Тож відходи, що утворюються в процесі збагачення корисних копалин, мали зберігатися у спеціально відведених сховищах. Однак фігуранти обробляли їх, а отриманий щебінь різних фракцій реалізовували суб’єктам підприємницької діяльності.

29 червня ДБР повідомило про підозру шістьом працівникам Полтавського ГЗК: серед них голова, заступник голови правління, головний бухгалтер і начальник відділу ПрАТ, а також два колишніх керівники. За даними слідчих, посадовці комбінату протиправно заволоділи майже 400 млн грн від видобутку та подальшої реалізації корисних копалин державного значення без відповідних дозволів.

6 липня стало відомо, що правоохоронці силоміць забрали з відділення реанімації Горішньоплавнівської лікарні голову правління Полтавського ГЗК Віктора Лотоуса для проведення слідчих дій і обрання запобіжного заходу у справі про привласнення 400 млн грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні