Категорія
Новини
Дата

Справа Жеваго. Компанія Ferrexpo повідомила про арешт часток у двох ГЗК групи

Дві українські дочірні компанії групи Ferrexpo – «Єристівський ГЗК» і «Біланівський ГЗК» – отримали документи від виконавчої служби Мінʼюсту про арешт на частки корпоративних прав у розмірі 50,3%, що належать швейцарській компанії Ferrexpo AG. Про це йдеться у пресрелізі Ferrexpo. 

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Арешт забороняє передачу часток у розмірі 50,3%, якими володіє Ferrexpo AG у ЄГЗК та БГЗК, але іншим чином не впливає на право власності Ferrexpo AG на корпоративні права, включаючи її право користуватися правами голосу або отримувати дивіденди, йдеться у повідомленні Ferrexpo.
  • Зазначається, що група може підтвердити, що вона не має наміру та ніколи не мала наміру передавати частки, зазначені вище.
  • «Арешт є частиною поточної серії судових процесів проти Костянтина Жеваго, які стосуються банку «Фінанси і Кредит» і не пов’язані з групою Ferrexpo», – йдеться у пресрелізі. 
  • У Ferrexpo пояснили, що арешт було застосовано як початок примусового стягнення заборгованості Жеваго перед НБУ за рішенням суду в сумі приблизно $44 млн. 
  • «На підставі юридичної консультації з питань законодавства України, отриманої Ferrexpo, застосування арешту щодо часток у розмірі 50,3% у ЄГЗК та БГЗК є незаконним, оскільки суперечить законодавству України з низки підстав, зокрема через те, що частки у ЄГЗК та БГЗК, відповідно до законодавства України, повністю належать групі Ferrexpo, а не будь-якій іншій особі», – йдеться у заяві. 
  • Наразі група аналізує можливі правові та інші засоби правового захисту, які їй доступні, і планує захищати свої права. 
  • «Якщо процес примусового стягнення, відповідно до якого було накладено арешт, не буде перервано, це може зрештою призвести до потенційного продажу часток, що становить 50,3% розміру статутного капіталу у кожній з дочірніх компаній, ЄГЗК та БГЗК», – заявила Ferrexpo.
  • Операційна діяльність Ferrexpo залишилася незмінною, наголосили в компанії.

Контекст

У Ferrexpo пояснили, що цей арешт відокремлюється від арешту, про який група оголосила 7 березня 2023 року, відповідно до якого Господарський суд Києва ухвалив арештувати 50,3% корпоративних прав Ferrexpo AG у ЄГЗК і БГЗК, а також 50,3% акцій третьої української дочірньої компанії – ПрАТ «Полтавський ГЗК».

Після безуспішної апеляції групи до Північного апеляційного господарського суду стосовно зняття арешту Ferrexpo подала касаційну скаргу до Верховного Суду України, яка продовжує розглядатися.

Костянтина Жеваго підозрюють у причетності до схеми розтрати 2,5 млрд грн банку «Фінанси та Кредит». За даними ДБР, офшорна компанія в 2007–2014 роках відкрила кредитні лінії в іноземних банках, а «Фінанси та Кредит» поручився за цю компанію на суму понад $113 млн. Після того як вона не виконала договірні зобов’язання, іноземні банки стягнули заставне майно поручителя, зокрема списали $113 млн з рахунків українського банку. Внаслідок цього український банк оголосили неплатоспроможним у 2015 році.

У 2019-му Генпрокуратура оголосила Жеваго в міжнародний розшук у справі про розтрату і легалізацію 2,5 млрд грн через банк «Фінанси та Кредит». У липні 2021 року за запитом ДБР його було оголошено у розшук за лінією Інтерполу.

Наприкінці грудня 2022 року французькі правоохоронці затримали Жеваго в одному з готелів Куршевеля. 28 грудня минулого року суд французького міста Шамбері обрав бізнесмену запобіжний захід у вигляді екстрадиційного арешту, а 5 січня погодився випустити Жеваго під заставу в розмірі €1 млн за умови, що він здасть паспорти й реєструватиметься в поліції тричі на тиждень.

7 березня Господарський суд Києва за заявою Фонду гарантування арештував активи Костянтина Жеваго у межах забезпечення позову про відшкодування збитків банку «Фінанси та Кредит» і його кредиторів на суму майже 46 млрд грн. Суд наклав арешт на частки у трьох гірничо-збагачувальних комбінатах: ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат», ТОВ «Єристівський ГЗК» і «Біланівський ГЗК».

Група Ferrexpo за підсумками півріччя отримала $27 млн чистого прибутку. Це на 67% менше показника аналогічного періоду 2022 року. Виторг за звітний період скоротилася у 2,8 раза – до $334 млн із $936 млн.

Основними причинами падіння в компанії називають зменшення обсягів виробництва через воєнні дії в Україні та нижчі ціни реалізації готової продукції. Показник прибутку виявився найнижчим для Ferrexpo щонайменше за останні 10 років.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні