Категорія
Новини
Дата

Госпсуд Києва закрив справу за позовом Коломойського про повернення акцій ПриватБанку

Господарський суд міста Києва 7 травня закрив провадження у справі за позовом Ігоря Коломойського про визнання недійсними договорів купівлі-продажу ПриватБанку у грудні 2016 року. Про це повідомила пресслужба Національного банку.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Справу було відкрито за позовом колишніх акціонерів ПриватБанку Ігоря Коломойського та кіпрської компанії Triantal Investments Ltd до НБУ, Кабміну, Мінфіну, ПриватБанку, Фонду гарантування вкладів. 
  • Суд закрив провадження у справі на підставі норм Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення механізмів регулювання банківської діяльності» №590-ІХ – так званого антиколомойського закону. 
  • Відповідно до цього закону, провадження з такими позовними вимогами підлягають закриттю. Позивачі вимагали повернути їм акції банку, однак закон це прямо забороняє, що й констатував суд, зазначив начальник управління претензійно-позовної роботи юридичного департаменту НБУ Віктор Григорчук. 

Контекст

Кабмін ухвалив рішення про націоналізацію ПриватБанку 18 грудня 2016 року. Загалом держава витратила на докапіталізацію банку понад 155 млрд грн.

Верховний Суд у лютому 2023 року залишив чинною ухвалу Господарського суду міста Києва від 2 червня 2021 року, якою було закрито провадження у справі за позовом колишнього голови правління та міноритарного акціонера ПриватБанку Олександра Дубілета про визнання недійсними договорів купівлі-продажу ПриватБанку. 

15 листопада Шостий апеляційний адміністративний суд закрив провадження у справі про оскарження рішень органів державної влади про виведення ПриватБанку з ринку за участю держави та підтвердив неможливість повернення банку колишнім власникам. 

Наразі судами України закрито провадження більш як у 30 судових справах за позовами колишніх акціонерів та пов’язаних із ПриватБанком осіб.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні