Категорія
Новини
Дата

У Фірташа спростували причетність до контрабанди деревини. Group DF заявила, що не має бізнесу в деревообробці

Група компаній Group DF, що належить Дмитру Фірташу, і сам акціонер не мають бізнесів в Україні та за кордоном, які повʼязані з деревообробкою та торгівлею деревиною. Про це повідомила пресслужба Group DF у відповідь на заяву СБУ, що через підсанкційні компанії Фірташа незаконно експортували деревину.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У Фірташа немає прямих чи афілійованих компаній, які ведуть подібний бізнес, заявили в пресслужбі. І додали, що група не веде жодного бізнесу в Кіровоградській області.
  • «У пресзаяві СБУ немає назв компаній, немає посилань на жодні документи. Факти, зазначені у пресрелізі СБУ, не мають нічого спільного з реальністю. Можемо з упевненістю заявити, що в Group DF немає ані українських, ані іноземних підконтрольних компаній, повʼязаних із деревообробним бізнесом, немає бізнесу в Кіровоградській області, а діяльність єдиної підсанкційної компанії «Валки-Ільменіт» повністю зупинена до прояснення ситуації», – цитується Роман Чишинський, адвокат Group DF.
  • Компанія має намір надіслати адвокатські запити для з’ясування ситуації. «Безпідставна згадка акціонера Групи у подібних повідомленнях завдає репутаційної шкоди акціонеру Групи, бізнесам та 100 000 співробітників, які працюють на підприємствах Group DF», – ідеться в пресрелізі.

Контекст

Служба безпеки України 25 травня повідомила, що підконтрольні Дмитру Фірташу іноземні компанії можуть бути причетні до контрабанди лісу з Кіровоградської області. За версією слідства, пиломатеріали з висококласних порід дуба купували за заниженою вартістю в одному з державних лісгоспів.

Схема нібито прикривалась працівниками підприємства, які вносили неправдиві відомості щодо кількості та якості сировини, яку вивозили з території лісгоспу. За попередніми даними, одержану «різницю» учасники схеми виводили в тінь через підконтрольні фірми.

У червні 2021 року РНБО ввела санкції проти Фірташа. Вони стосувалися його участі в титановому бізнесі: заводи Фірташа постачали титан для оборонної промисловості Росії. 

Фірташ із 2014 року живе у Відні й судиться проти американського ордера на екстрадицію. США звинуватили Фірташа в хабарництві й рекеті.

Попри те, що Фірташ знаходиться за межами України вже понад сім років, 70% ринку розподілу природного газу в регіонах України контролюються бізнесменом і його партнерами.

Невдовзі після початку масштабної російської агресії проти України австрійські адвокати Дмитра Фірташа заявили, що український бізнесмен проситиме в суду дозволу поїхати до України, попри підписку про невиїзд, аби «боронити свою батьківщину». Утім, як зазначили у пресслужбі Земельного суду Відня, Фірташ із таким клопотанням офіційно так і не звернувся.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні