Категорія
Новини
Дата

Група «Кернел» відзвітувала про квартальний прибуток у $69 млн

Чистий прибуток агропромислової групи «Кернел» за підсумками третього кварталу 2023 фінансового року (січень–березень) сягнув $69 млн, йдеться у фінансовому звіті компанії. Третій квартал минулого року «Кернел» завершила з чистим збитком у $103 млн.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За звітний період виторг компанії знизився на 51%, до $825 млн. EBITDA сягнув $155 млн у порівнянні з «мінус» $32 млн за відповідний період минулого року.
  • Чистий прибуток до попереднього кварталу скоротився на 67%, EBITDA – на 44%, виручка – на 33%. Причиною агрохолдинг назвав зниження обсягів виробництва та цін.
  • Агрохолдинг визнав збиток у розмірі $20 млн від знецінення активів у третьому кварталі 2023 фінансового року.
  • Збиток сільськогосподарського сегмента «Кернел» досяг $24 млн через зниження світових цін на зернові та олійні культури в січні–березні цього року.
  • Чистий борг «Кернела» скоротився до $833 млн (на 31 березня) з $1 млрд (на початок року) і $1,7 млрд (на кінець березня 2022-го).
  • Станом на 31 березня 2023-го група «Кернел» почала переговори з усіма кредиторами про перенесення виплат за основною сумою боргу на рік «у зв’язку зі складними умовами роботи в Україні внаслідок війни з Росією», йдеться у звіті. Переговори «Кернел» розраховує завершити до 30 червня цього року. 
  • Попри це у звіті зазначено, що агрохолдинг продовжує обслуговувати відсотки за платежами по всьому портфелю непогашеної корпоративної заборгованості й виплачувати купони за випущеними облігаціями.
  • Загалом за девʼять місяців 2023 фінансового року чистий прибуток групи «Кернел» в порівнянні з аналогічним періодом 2022-го зріс на 36%, до $437 млн, EBITDA – на 11%, виручка впала на 45%, до $2,7 млрд.

Контекст

Найбільшим співвласником «Кернела» через Namsen Ltd. є український бізнесмен Андрій Веревський із часткою 39,3%. 

До війни «Кернел» посідала перше місце у світі з виробництва соняшникової олії (приблизно 7% світового виробництва) та її експорту (приблизно 12%). Компанія також була найбільшим виробником і продавцем бутильованої соняшникової олії в Україні. Крім того, холдинг займався вирощуванням іншої агропродукції та її реалізацією.

У 2022 фінансовому році «Кернел» отримала $41 млн чистого збитку проти $506 млн чистого прибутку в попередньому фінансовому році. Виторг агрохолдингу скоротився на 5% – до $5,3 млрд, а показник EBITDA скоротився в 3,7 раза – до $220 млн.

У січні «Кернел» підписала угоду зі своїми кредиторами, зокрема з Natixis, ING, EBRD та EIB, про звільнення від погашення до 30 червня 2023-го двох траншів гарантованих облігацій по $300 млн кожен зі ставкою 6,5% погашення, відповідно, у 2024-му та 2027-му роках.

У травні Kernel подав заявку на делістинг акцій із Варшавської біржі. Попередньо засновник компанії Андрій Веревський викупив у міноритаріїв 36% акцій за приблизно $130 млн (за умови, що всі інвестори продали по одній ціні). Чому це хороша угода для українського підприємця, читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні