Категорія
Новини
Дата

HSBC продав бізнес у РФ місцевому Експобанку

1 хв читання

Британський банк HSBC передав право власності на свій російський підрозділ місцевому Експобанку, пише Reuters. Приблизно дворічні переговори між банками завершилися закриттям угоди, вартість якої не розголошується.

Про вихід HSBC із Росії йшлося ще з лютого, коли президент Росії Володимир Путін дав добро на продаж активів Експобанку.

Ключові факти

  • Експобанк заявив, що успішно завершив угоду. Пізніше HSBC підтвердив, що передав право власності на бізнес російському кредитору.
  • «Економічна власність HSBC Russia передана Експобанку, – йдеться в повідомленні HSBC. – Угода буде офіційно завершена, як тільки передача прав власності буде зареєстрована у Державному корпоративному реєстрі».
  • У заяві Експобанку йдеться, що підрозділ продовжить працювати, але під новою, невказаною назвою.

Контекст

HSBC вперше оголосив у червні 2022 року про свою згоду продати 100% акцій російського підрозділу – Експобанку. HSBC, найбільший банк Європи, заявив у вересні 2023 року, що припинить комерційні платежі бізнес-клієнтів до Росії та Білорусі та з них.

Раніше HSBC повідомив Reuters, що виручка російського підрозділу склала близько $15 млн, тоді як виторг групи – понад $50 млрд. До початку вторгнення в ньому працювало близько 200 осіб.

Експобанк потрапив під санкції США у грудні в рамках широкомасштабних обмежень, спрямованих на придушення енергетичного та фінансового секторів РФ після вторгнення до України в лютому 2022 року.

Наразі європейські банки перебувають під зростаючим тиском з боку Вашингтона та Європейського центрального банку щодо необхідності виходу з Росії. Австрійський Raiffeisen Bank International є найбільшим європейським кредитором, що веде бізнес у Росії, за ним слідує італійський UniCredit. Інший великий італійський кредитор – Intesa Sanpaolo отримав схвалення на вихід із РФ у вересні 2023 року, але угоду було призупинено через «бюрократичні питання», заявив її генеральний директор у лютому.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні