Категорія
Новини
Дата

Італійський банк Intesa отримав дозвіл на продаж російських активів

Президент Росії Володимир Путін підписав указ, який дає італійському банку Intesa Sanpaolo дозвіл продавати або позбавлятися своїх активів у Росії, пише Reuters. Зелене світло для Intesa може прокласти шлях до отримання подібних дозволів для інших кредиторів, досі повʼязаних із Росією.

Ключові факти

  • У серпні агентство вже повідомляло, що найбільший банк Італії наближається до схвалення Москви на передачу свого російського бізнесу під місцеве управління.
  • В указі, датованому 28 вересня, цитується інший указ, підписаний Путіним у серпні 2022 року, який надавав йому право видавати спеціальні відмови від деяких угод, повʼязаних з енергетичними та фінансовими активами.
  • В останньому указі йшлося про те, що Москва дозволяє угоди, які призведуть до прямого або непрямого відчуження 100% акцій Intesa.
  • Intesa обслуговує корпоративних клієнтів у Росії, де на момент початку українського конфлікту у 28 філіях компанії працювало близько 980 співробітників. Коли почалося вторгнення РФ, банк припинив нове фінансування російських клієнтів і нові інвестиції у російські активи.

Контекст

Приблизно 2000 заявок від іноземних компаній про вихід із ринку чекають на схвалення від уряду РФ, але лише щоб розглянути їх усі, знадобиться щонайменше вісім років. Про це у квітні йшлося у моніторингу KSE Institute у межах проєкту «Самосанкції» про вплив виходу іноземного бізнесу на економіку РФ.

За даними KSE, лише 15,7% іноземних компаній повністю згорнули діяльність і покинули ринок РФ, тоді як 28% вичікують і 23,8% компаній продовжують працювати на ринку агресора без обмежень. Ще 32,5% оголосили про плани згорнути діяльність і вийти з РФ найближчим часом.

Сумарні прямі втрати найбільших європейських компаній у Росії з початку війни сягнули €100 млрд, писало видання Financial Times на початку серпня. Знецінення активів та інші списання відображені у звітах 176 із 600 проаналізованих компаній, більше половини припали на нафтогазовий та енергетичний сектори.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні