Завод Hyundai у Санкт-Петербурзі /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Hyundai готується піти з російського ринку і продає активи казахстанській компанії

1 хв читання

Завод Hyundai у Санкт-Петербурзі Фото Getty Images

Південнокорейська Hyundai Motor Co планує піти з Росії та продати свої активи казахстанській компанії, пише телекомпанія MBC. Сума угоди наразі невідома.

Ключові факти

  • За даними південнокорейського ЗМІ, переговори про продаж заводів Hyundai в Росії знаходяться на завершальній стадії, автовиробник очікує на остаточне схвалення з боку російського уряду.
  • «Справді, переговори про продаж ведуться, але поки що нічого не підтверджено», – заявили у Hyundai Motor Company.
  • Угода, сума якої поки невідома, передбачає можливість Hyundai Motor Company викупити свої російські активи.
  • Зазначається, що покупцем має стати казахстанська компанія, яка погодилася найняти місцевих співробітників.
  • Водночас співробітникам Hyundai Motor, відправленим до Росії, буде наказано повернутися до Кореї до травня.
  • Hyundai Motor Company припинила виробництво у РФ у березні минулого року через війну в Україні. Оскільки закупівля ключових деталей, таких як напівпровідники, була заборонена через міжнародні санкції, завод припинив роботу, і більшість із понад 2000 місцевих співробітників покинули компанію.

Контекст

Завод Hyundai Motors в Санкт-Петербурзі був побудований в 2010 році. Він виробляв 200 000 автівок на рік. Три роки тому компанія придбала сусідній завод GM та розширила свої виробничі потужності до 300 000 одиниць.

Раніше південнокорейська корпорація Kia заявила, що бачить зростання волатильності в Росії через війну в Україні і в гіршому випадку може повністю закрити свій бізнес. Продаж Kia в Росії впав майже на 65% з початку 2022 року до вересня: у країні було поставлено близько 57 000 автомобілів порівняно з падінням продажів у світі на 4,1%. Kia виготовляє автомобілі в Росії на заводі в Санкт-Петербурзі, яким управляє дочірня компанія Hyundai Motor Co. 

Більшість західних автовиробників, які боролися з російськими за частку ринку, відколи на початку 2000-х років почали будувати заводи в Росії, припинили свою діяльність після того, як у лютому Росія напала на Україну. Водночас Китай захоплює частку російського авторинку після виходу західних брендів. Продажі легкових автомобілів китайських марок, зокрема Haval, Chery та Geely, зросли до 16 138 одиниць у листопаді, що майже вдвічі більше, ніж у січні, а частка ринку досягла 31,3% із 9,6%, свідчать дані російського аналітичного агентства «Автостат». Фактично наразі ринок поділений між російською та китайською автомобільною промисловістю.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні