Категорія
Новини
Дата

Російський завод Toyota перейшов в управління держави

Японська Toyota передала завод у Санкт-Петербурзі державному підприємству НАМІ (Центральний науково-дослідний автомобільний і автомоторний інститут), пише Reuters. Таким чином Москва скупила ще більше активів у світових автовиробників, які залишають Росію через її вторгнення в Україну.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Виробничий майданчик Toyota в Санкт-Петербурзі… передано державі», – сказано в повідомленні мінпромторгу Росії.
  • У вересні компанія заявила, що ухвалила рішення зупинити виробництво автомобілів у Росії через перебої з постачанням основних матеріалів та запчастин.
  • «Toyota підтверджує, що вона завершила передачу свого заводу з виробництва автомобілів НАМІ з 31 березня 2023 року», – йдеться у заяві Toyota. 
  • Угода включає повну передачу права власності на будівлі заводу та землю.
  • Жодна зі сторін не розкрила комісію за транзакцію, і Toyota відмовилася повідомити будь-які подробиці угоди.
  • У російському міністерстві заявили, що працюють над відновленням виробництва на обʼєкті в найкоротший термін.

Контекст

На початку березня Toyota призупинила постачання в РФ та виробництво на автозаводі у Петербурзі. Водночас компанія заявляла, що не планує закривати завод і йти з російського ринку.

ТОВ «Тойота Мотор» зареєстроване у 2001 році. Завод Toyota у Петербурзі потужністю 100 000 автомобілів на рік введений в експлуатацію наприкінці 2007 року. Підприємство випускало моделі RAV4 та Camry. 

За даними Асоціації європейського бізнесу, продажі Toyota в РФ у першому півріччі 2022 року впали в 2,8 раза, до 20 337 штук. Частка ринку становила 5,5% (-1,2 в.п.).

У вересні російський підрозділ автоконцерну Toyota Motor Corporation повністю припинив виробництво автомобілів на своєму заводі в Петербурзі, пише «КоммерсантЪ». Рішення повʼязане з неможливістю відновити постачання комплектуючих до РФ. 

НАМІ до цього вже скупив заводи у Renault та Nissan. Французька компанія Renault продала свої активи всього за 1 руб., але із шестирічним опціоном на викуп. За активи Nissan НАМІ заплатила €1.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні