Категорія
Новини
Дата

Імпорт Китаю стрімко зріс у липні, зростання експорту сповільнилося

2 хв читання

У липні експорт Китаю зростав найповільнішими темпами за три місяці, не виправдавши очікувань аналітиків і посиливши побоювання щодо перспектив великого виробничого сектору, пише Reuters. Водночас прагнення збільшити постачання мікросхем перед очікуваними обмеженнями США у сфері технологій призвело до зростання імпорту.

Друга за величиною економіка світу важко відновлюється, попри зусилля уряду щодо стимулювання внутрішнього попиту після пандемії.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • За даними митниці, опублікованими в середу, обсяг вихідних поставок у липні зріс на 7% порівняно з аналогічним періодом минулого року, що виявилося повільніше за зростання в червні (8,6%) і не виправдало прогнозів щодо збільшення на 9,7%.
  • Експорт Китаю до США та Євросоюзу в липні зріс приблизно на 8% у річному обчисленні, тоді як експорт до країн Асоціації держав Південно-Східної Азії збільшився на 12%, що зробило регіон найбільшим торговим партнером Китаю на сьогодні. Експорт Китаю до Росії скоротився на 3% у доларовому вираженні, тоді як імпорт зріс на 5%.
  • Імпорт зріс на стійкому рівні 7,2%, скасувавши червневий спад на 2,3% і показавши найвищі показники за три місяці. Він також перевершив очікування аналітиків щодо зростання на 3,5%. Вищі показники імпорту були зумовлені прагненням китайських компаній закуповувати чипи напередодні подальших обмежень експорту з боку США в азіатський регіон.
  • Імпорт Китаю із США зріс на 24% у річному обчисленні у липні, згідно з розрахунками CNBC на основі офіційних даних. Імпорт Китаю з держав Південно-Східної Азії зріс на 11%, з Європейського Союзу – на 7%. Порівняно з початком року імпорт Китаю із США знизився на 1,4%, тоді як експорт зріс на 2,4%.
  • Позитивне сальдо торговельного балансу Китаю склало $84,7 млрд порівняно з прогнозованими $99 млрд та червневим показником $99,05 млрд.
  • Очікується, що у третьому кварталі як імпорт, так і експорт уповільняться.

Контекст

Економіка Китаю зросла на 4,7% у другому кварталі, що нижче за очікування, що підтверджує заклики до політиків посилити підтримку для досягнення цільового показника уряду за річним зростанням близько 5%.

Економіка країни залежить від торгівлі та промислового виробництва, що компенсують уповільнення зростання, спричинене тривалим спадом на ринку нерухомості та погіршенням фінансів місцевих органів влади, що підірвало довіру споживачів і витрати домогосподарств.

Аналітики зазначають, що уповільнення зростання експорту посилює побоювання щодо перспектив сектору, оскільки багато країн дедалі більше стурбовані домінуванням Китаю в торгівлі.

Розпродаж на світових ринках цього тижня, викликаний побоюваннями можливої ​​рецесії в економіці США, додає ще більше занепокоєння китайським експортерам.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд