Категорія
Новини
Дата

Китай посилив обмеження на постачання дронів до Росії

1 хв читання

Китай ухвалив рішення заборонити експорт усіх цивільних безпілотників, які можуть використовуватися у військових цілях, повідомило AP. Нові правила набудуть чинності 1 вересня.

США та союзники неодноразово критикували Пекін за постачання Росії компонентів, які можуть використовуватися для виробництва озброєнь.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Деталі

  • Рішення ухвалене для запобігання використанню безпілотників у «розповсюдженні зброї масового знищення», йдеться у повідомленні Міністерства торгівлі Китаю від 31 липня. 
  • До списку експортного контролю також будуть включені інфрачервоні лазери для виявлення цілей і високоточне інерційне вимірювальне обладнання, зазначається у повідомленні. 
  • Рік тому Китай уже запровадив деякі обмеження на продаж дронів, двигунів та інфрачервоного обладнання для них. Тепер заборона поширилася на всі безпілотники, які можуть бути використані для військових і терористичних цілей, йдеться в заяві Мінторгу.

Контекст

Після повномасштабного вторгнення Китай став основним торговим партнером Росії, а також ключовим хабом постачання західної електроніки для російського ВПК, згідно з даними документу Сенату США в розпорядженні Forbes Ukraine.

У травні під американські санкції потрапили 20 компаній, зареєстрованих у Китаї й Гонконгу. Ці підприємства, згідно з заявою США, експортували до РФ товари для створення безпілотників, а також допомагали Москві обходити західні санкції для отримання мікроелектроніки та інших технологій.

Китай з 1 липня посилив експортний контроль над продукцією, яка може використовуватися у військовій промисловості та товарах подвійного призначення. Таке рішення 30 травня ухвалило Міністерство торгівлі КНР.

Не допомагати Москві в обході санкцій також просив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, який минулого тижня відвідав Китай уперше з початку війни.

Міністр закордонних справ Китаю Ван Ї пообіцяв, що КНР не постачатиме Росії зброї та посилить експортний контроль, зокрема за дронами, повідомили в МЗС України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд