Категорія
Новини
Дата

Індійський регулятор розслідує можливий конфлікт інтересів під час продажу акцій Adani на $2,5 млрд – Reuters

2 хв читання

Регулятор ринку Індії розслідує звʼязки Adani Group із деякими інвесторами в перерваному продажі акцій конгломерату на суму $2,5 млрд, повідомили Reuters два джерела. Рада з цінних паперів і бірж Індії (SEBI) вивчає потенційне порушення індійського законодавства про цінні папери або будь-який конфлікт інтересів у процесі продажу акцій.

Ключові факти

  • SEBI розслідує відносини між Adani та як мінімум двома маврикійськими фірмами – Great International Tusker Fund і Ayushmat Ltd., які брали участь як якірні інвестори. Відповідно до індійських вимог до капіталу та правил розкриття інформації будь-яка організація, повʼязана з засновником компанії або групою засновників, не має права подавати заявку за категорією якірного інвестора.
  • Одне з джерел повідомило, що в центрі уваги розслідування буде питання про те, чи «повʼязаний» хтось із якірних інвесторів із групою засновників.
  • Конгломерат, контрольований мільярдером Гаутамом Адані, зіткнувся з тим, що акції його семи компаній втратили понад $100 млрд ринкової вартості після опублікування звіту Hindenburg Research від 24 січня, в якому йшлося про «неправомірне використання офшорних податкових притулків і маніпуляції з акціями». Адані відкинув усі звинувачення. 
  • Також під прицілом SEBI знаходяться Elara Capital і Monarch Networth Capital, два з 10 інвестиційних банків, які керували розміщенням акцій, повідомили джерела та додали, що SEBI звʼязався з двома фірмами минулого тижня.
  • За словами одного з джерел, ролі Elara та Monarch вивчаються ринковим спостерігачем, щоб унеможливити «будь-який конфлікт» у процесі розміщення акцій.
  • Адані сказав, що Monarch обрана для попередніх продажів акцій «за їхню репутацію та здатність виходити на роздрібний ринок». Що стосується Elara, то в компанії спростовують те, що «фірма якимось чином повʼязана з засновниками конгломерату».

Контекст

Папери Adani Group дешевшають через масовий розпродаж. Інвестори почали позбавлятися акцій конгломерату після виходу 24 січня звіту дослідницької компанії Hindenburg Research, що спеціалізується на коротких продажах. У ньому Hindenburg Research описала численні корпоративні зловживання у компаніях Adani. Індійський мільярдер Гаутам Адані, який мав статус найбагатшої людини в Азії, вибув із «десятки» Forbes

Adani Group категорично відкинула звинувачення та погрожувала судовим позовом. У спростуванні компанія назвала звинувачення не просто необґрунтованою атакою на якусь конкретну компанію, а «навмисною атакою на Індію та історію її зростання». Hindenburg Research звинуватив Adani Group у тому, що вона одягається в індійський прапор, «систематично грабуючи націю».

Падіння акцій Adani слідує за приголомшливим зростанням в останні роки, включаючи одні з найбільших прибутків в Азії у 2022 році. Пʼятирічне зростання Adani Enterprises перевершило навіть показники таких компаній, як Tesla, і вивело Адані з відносної невідомості до лав найбагатших людей світу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні