Категорія
Новини
Дата

Інфляція в Україні у 2022 році досягла 26,6% – Держстат

За підсумками 2022 року інфляція в Україні становила 26,6%, у грудні споживчі ціни зросли на 0,7%, що відповідало рівню листопада, свідчать дані Державної служби статистики.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Базова інфляція минулого місяця знизилася до 0,8% з 1,3% у листопаді. Загалом за 2022 рік базова інфляція становила 22,6%.
  • На споживчому ринку в грудні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 0,7%. На 2,5–0,9% подорожчали масло, молоко та молочні продукти, хліб, фрукти, овочі, безалкогольні напої, риба та продукти з риби. 
  • Водночас на 2,7–0,1% подешевшали продукти переробки зернових, яйця, цукор, мʼясо птиці, сало, свинина, рис. 
  • Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 0,7%, що пов’язано з подорожчанням тютюнових виробів на 1,7%.
  • Одяг і взуття подешевшали на 2,6%, зокрема, одяг – на 3,0%, взуття – на 2,4%.
  • Зростання цін у сфері охорони здоров’я на 0,9% відбулося у першу чергу за рахунок подорожчання амбулаторних послуг на 1,3% та фармацевтичної продукції – на 1,0%.
  • Ціни на транспорт зросли на 1,6% в основному через подорожчання палива та мастил на 3,1%. 

Контекст

НБУ не очікує стрімкого сповільнення інфляції в умовах війни. Економіка ще тривалий час функціонуватиме в умовах обмеженої логістики та дефіциту електроенергії.

Через війну інфляція в Україні зросла до максимуму за останні шість років. Ціновий тиск сягне піку у четвертому кварталі, прогнозують аналітики іспанської Focus Economics.

Загалом інфляція залишатиметься вищою за цільовий показник НБУ у 5% принаймні до 2027-го, вважають економісти. Причини – пошкодження інфраструктури, падіння попиту і пропозиції та тиск на нацвалюту.

Консенсус-прогноз з інфляції від Focus Economics – 29,2% на кінець 2022-го, 21% – 2023-го та 10% – 2024-го. «Продовження війни та додаткова значна шкода інфраструктурі й виробничим потужностям можуть затримати зниження показника інфляції», – зазначається у звіті.

НБУ очікував, що інфляція сягне 30% на кінець 2022 року, а згодом сповільниться: до 21% наступного року та 10% – у 2024-му. Прогноз Міністерства економіки на 2022-й збігається з Нацбанком, однак у 2023-му міністерство очікує зростання на такому самому рівні – 30%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні