МВФ очікує уповільнення інфляції до 22,5% та зростання ВВП України на 1% у наступному році /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

МВФ очікує уповільнення інфляції до 22,5% та зростання ВВП України на 1% у наступному році

Getty Images

Рівень інфляції у річному обчисленні в Україні зменшиться з 30% наприкінці цього року приблизно до 22,5% наприкінці 2023 року, йдеться у Меморандумі про економічну та фінансову політику Моніторингової програми за участю ради директорів МВФ (PMB), пише «Інтерфакс-Україна».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Згідно з меморандумом, очікується, що створюється дефіцит поточного рахунку в обсязі близько $5,7 млрд у 2023 році після прогнозованого профіциту в розмірі $6,4 млрд у 2022 році.
  • Значні обсяги зовнішнього фінансування мають підтримати валютні резерви на рівні близько $21 млрд до кінця наступного року, що еквівалентно трохи більше ніж 2,5 місяці імпорту.
  • Щодо реального ВВП документ містить уже раніше оприлюднений прогноз його падіння майже на третину в 2022 році та можливого незначного зростання на 1% у 2023 році.
  • «Повільне відновлення пояснюватиметься тривалим впливом у першому кварталі наступного року через нещодавні пошкодження енергетичної інфраструктури. Очікується, що економічна діяльність активізується в наступних кварталах переважно за рахунок державних витрат…», – йдеться у меморандумі. Водночас відновлення експорту буде поступовим, а зростання споживання залишиться слабким. 
  • «В економіці може спостерігатися набагато потужніше відновлення за умови швидшого, ніж очікувалося, зниження ризиків, повʼязаних із безпекою, і більш динамічного вирішення поточних проблем із енергетичною та матеріально-технічною інфраструктурою. За таких припущень зростання економіки в 2023 році могло б зміцнитися до 3–4%», – сказано у меморандумі.

Контекст

Виконавча рада МВФ схвалила чотиримісячну моніторингову програму економіки України (Program Monitoring with Board involvement). Програма не передбачає виділення коштів, а має сприяти їх залученню із зовнішніх джерел.

Наприкінці серпня міністерка економіки Юлія Свириденко розповіла Reuters, що економіка України має стабілізуватися протягом наступного року та може зрости на 15,5% залежно від перебігу війни, яку розвʼязала Росія.

Згодом Свириденко заявила, що російські атаки на об’єкти критичної інфраструктури в жовтні погіршили падіння ВВП до рівня 39%, що гірше, ніж показники, які були у вересні–серпні – 35%.

Нацбанк, за базовим сценарієм, прогнозує скорочення ВВП України у 2022 році на 33,4%, зростання – на 5,5% у 2023-му і 4,9% – у 2024 році.

Через обстріли енергетичної інфраструктури України з боку РФ падіння ВВП в листопаді може скласти 41%, а за підсумками року економіка скоротиться на 33,2%, розповів минулого тижня перший заступник міністра економіки Денис Кудін.

За його словами, загалом на цей рік прогноз падіння ВВП погіршено до 33,2% з 32%.

Українська економіка може скоротитися до 50%, якщо Росія продовжить обстріли енергетичної інфраструктури. Про це заявив премʼєр-міністр Денис Шмигаль на економічному форумі у Парижі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні