Інфляція в Україні у річному вимірі сповільнилася до 7,1%, у вересні споживчі ціни зросли на 0,5% /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Інфляція в Україні у річному вимірі сповільнилася до 7,1%, у вересні споживчі ціни зросли на 0,5%

Getty Images

Інфляція на споживчому ринку України у вересні становила 0,5% після зниження на 1,4% у серпні і 0,6% у липні. У річному вимірі споживчі ціни впали до мінімуму із січня 2021 року – 7,1% (8,6% у серпні). Про це повідомила Державна служба статистики.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Базова інфляція у вересні порівняно із серпнем становила 0,9%, з початку року – 4,2%.
  • На споживчому ринку у вересні ціни на продукти та безалкогольні напої знизилися на 0,5%. Найбільше (на 9,7%) подешевшали овочі. На 5,1–0,4% знизилися ціни на фрукти, продукти переробки зернових, рис, соняшникову олію, рибу та продукти з риби. Водночас на 12,3% подорожчали яйця, на 1,3–0,5% зросли ціни на масло, цукор, м’ясо та м’ясопродукти, сало, хліб, молоко. 
  • За даними Держстату, ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 0,7%, що пов’язано з подорожчанням тютюнових виробів на 1,4%.
  • Одяг і взуття подорожчали на 7,8%, зокрема взуття – на 8,2%, одяг – на 7,6%.
  • Ціни на транспорт зросли на 2,2%, в основному через подорожчання палива та мастил на 4,9%. Водночас на 3,2% подешевшав проїзд у залізничному пасажирському транспорті. 
  • Послуги освіти подорожчали на 9,9%: середньої – на 13,9%, вищої – на 11,5%, дошкільної – на 5,4%.

Контекст

У серпні в Україні була зафіксована дефляція на рівні 1,4% після 0,6% у липні. У річному вимірі за підсумками серпня інфляція сповільнилася до 8,6% з 11,3% у липні.

НБУ переглядатиме прогноз з інфляції на цей рік у бік зниження, а прогноз щодо ВВП – у бік підвищення, повідомив заступник голови Національного банку Сергій Ніколайчук під час Business Breakfast з редакцією Forbes. 

«По інфляції ми однозначно переглядатимемо прогноз на цей рік у бік зниження (поточний прогноз, складений у липні – 10,6% на кінець 2023 року та 8,5% – на кінець 2024-го). В останні місяці вона знижується стрімкіше, ніж ми закладали у липневий макропрогноз», – повідомив він.

Попри продовження війни, у 2023 році ціни в Україні зростають значно повільніше за всі прогнози. У липні інфляція уповільнилася до 11,3%, тоді як Нацбанк у січні прогнозував на кінець другого кварталу 18,7%, стільки ж – і на кінець року. 

Значно нижча за прогнози інфляція несе новий ризик: це може призвести до відчутних втрат державного бюджету через менші обсяги податків, йдеться у бюджетному барометрі Київської школи економіки (KSE). При підготовці бюджету на цей рік уряд заклав прогноз у 28,4% інфляції на кінець грудня. У реальності вона вже більш ніж удвічі менша. 

Чому низька інфляція створює проблеми з наповненням бюджету і що з цим робити, читайте в матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні