Категорія
Новини
Дата

Іноземні компанії почали закачувати газ в українські ПСГ. Обсяги поки що невеликі через дефіцит – Вітренко

Нерезиденти знову використовують підземні газові сховища (ПСГ) України, попри війну, повідомив голова НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко в інтервʼю «Інтерфакс-Україна». Обсяги такого зберігання поки що невеликі через дефіцит газу в Європі.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • З квітня деякі іноземні компанії навіть в умовах війни розпочали закачку газу в українські ПСГ, сказав Вітренко. Він нагадав, що у перший місяць війни Україна призупинила таку можливість, проте згодом знову відкрила сховища для нерезидентів.
  • Наразі це переважно невеликі обсяги зберігання через певний дефіцит газу у Європі, зазначив Вітренко. 
  • Довіра іноземних компаній повʼязана з тим, що Україна є надійним партнером на відміну від РФ, додав голова «Нафтогазу».

Контекст

У січні «Укртрансгаз» зазначав, що кількість компаній-нерезидентів у його портфоліо замовників за останні три роки зросла увосьмеро – до 111 компаній, які представляють 27 країн із трьох континентів: Європи, Північної Америки та Азії.

На початок жовтня 2021 року іноземні замовники послуг зберігали в українських ПСГ у режимі «митний склад» 2,8 млрд куб. м газу із сумарних запасів 18,7 млрд куб. м.

Різке подорожчання та дефіцит газу на європейському ринку та зростання з осені минулого року ризиків російської агресії призвели до того, що до початку лютого 2022 року запаси нерезидентів в українських ПСГ зменшилися до 200 млн куб. м.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні