Категорія
Новини
Дата

Іран таємно поставив велику кількість патронів, ракет і мінометних снарядів до Росії та планує відправити ще – Sky News

У січні з іранського порту до Росії через Каспійське море вийшли два вантажні кораблі під російським прапором, на борту яких було близько 100 млн патронів і близько 300 000 снарядів, пише Sky News. За словами джерела, Москва заплатила за боєприпаси готівкою.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Боєприпаси для ракетних установок, мінометів і кулеметів ймовірно були включені до постачання. «Росія продовжує використовувати Іран як «тилову базу», – сказало джерело в силових структурах, описуючи тісні військові звʼязки між двома країнами.
  • Джерело в службі безпеки повідомило, що два вантажні кораблі, які, ймовірно, брали участь у перекиданні боєприпасів з Ірану до Росії, називалися «Муса Джаліл» і «Бегей». Обидва ходять під російським прапором. Джерело повідомило, що один із кораблів залишив Іран приблизно 10 січня, а інший – приблизно 12 січня. На обох кораблях було близько 200 транспортних контейнерів зі зброєю.
  • 9 січня служба відстеження морських перевезень MarineTraffic розмістила два кораблі в іранському порту Амірабад на Каспійському морі. На супутникових знімках, зроблених наступного дня Sky News, видно, що принаймні один із кораблів все ще перебуває в порту. 12 січня обидва кораблі на кілька днів зупиняються біля берегів Туркменістану, потім перетинають Каспійське море та 27 січня прибувають до російського порту Астрахань. За даними відстеження, вони перебували в порту кілька днів, перш ніж залишити порт 3 лютого.
Іран таємно поставив велику кількість патронів, ракет і мінометних снарядів до Росії та планує відправити ще – Sky News /Фото 1

Інфографіка: Sky News

Іран таємно поставив велику кількість патронів, ракет і мінометних снарядів до Росії та планує відправити ще – Sky News /Фото 2

Інфографіка: Sky News

Іран таємно поставив велику кількість патронів, ракет і мінометних снарядів до Росії та планує відправити ще – Sky News /Фото 3

Інфографіка: Sky News

Попередній слайд
Наступний слайд
  • Джерело вказало, що ймовірний вантаж включає приблизно 100 млн патронів різного калібру – 5,56-мм, 7,62-мм, 9-мм, 12,7-мм і 14,5-мм – для використання в такій зброї, як пістолети, штурмові гвинтівки та кулемети.
  • Кораблі також несли низку інших боєприпасів, у тому числі близько 300 000 снарядів, таких як 40-мм гранати для гранатометів, 107-мм протитанкові реактивні снаряди та мінометні снаряди різних розмірів – 60-мм, 82-мм, а також артилерійські реактивні снаряди (130-мм, 122-мм та 152-мм) та бронебійні снаряди (115-мм та 125-мм). Крім того, джерело повідомило, що на борту знаходилося близько 10 000 бронежилетів і касок.
  • «Росія платить за боєприпаси готівкою і тим самим обходить західні санкції щодо неї, ігноруючи санкції щодо Ірану», – додало джерело.

Контекст

Іран послідовно заперечує, що він постачав зброю Росії з того часу, як Москва розпочала повномасштабне вторгнення в Україну в лютому минулого року.

Джон Кірбі, офіційний представник Ради національної безпеки США, попередив минулого місяця, що Москва може надати Ірану сучасні винищувачі та інше передове обладнання в обмін на артилерійські та танкові боєприпаси, не надавши жодних конкретних доказів. Тим часом Пентагон заявив, що Росія зацікавлена у «потенціалі балістичних ракет» Ірану.

Росія та Іран вагаються з приводу співпраці, зокрема, Москва утрималася від купівлі іранських ракет через побоювання, що союзники України у відповідь поставлять ракети великої дальності, пише Financial Times.

Тегеран і Москва розглядали можливість обміну сучасних російських озброєнь на балістичні ракети, але, за словами західних офіційних осіб та аналітиків, ці переговори зайшли в глухий кут, частково через потенційні наслідки такої угоди для обох сторін.

В інтервʼю Forbes очільник Головного управління розвідки Кирило Буданов заявив, що Росія налагоджує масове виробництво артилерійських снарядів, що підтверджує те, що запасів снарядів немає. За його словами, уже два місяці російські угруповання живуть у режимі максимальної економії боєприпасів, водночас РФ намагається завезти з Ірану 20 000 снарядів. За даними Буданова, зараз за місяць Росія виробляє 20–22 ракети типу «Калібр», близько 15–20 ракет типу Х-101. Очільник ГУР повідомляє, що уже два місяці російські угруповання, які діють в Україні, «живуть у режимі максимальної економії боєприпасів». 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні