Категорія
Новини
Дата

«Запасів немає, їх не вистачає». Росія намагається налагодити виробництво снарядів та завезти боєприпаси з Ірану – Буданов

Росія налагоджує масове виробництво артилерійських снарядів, що підтверджує те, що запасів снарядів немає, заявив в інтервʼю Forbes очільник Головного управління розвідки Кирило Буданов. За його словами, уже два місяці російські угруповання живуть у режимі максимальної економії боєприпасів, водночас РФ намагається завезти з Ірану 20 000 снарядів.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Буданов наголосив, що через виснаження запасів техніки та снарядів у РФ її «величезний наступ» навіть не всі помічають. «Щодо запасів озброєння, вони зараз налагоджують масове виробництво артилерійських снарядів. Це ще раз підтверджує те, що запасів снарядів немає, їх не вистачає», – сказав Буданов.
  • За даними очільника ГУР, уже два місяці російські угруповання, які діють в Україні, «живуть у режимі максимальної економії боєприпасів». «Більш-менш нормально боєприпаси зараз застосовуються виключно в Бахмуті та на Лиманському напрямку. Вони кілька разів намагалися штурмувати Вугледар, і далі будуть пробувати, то додалася ще ця локація. На всіх інших ділянках – режим економії боєприпасів», – заявив він. 
  • Він додав, що в РФ нині виготовляють значно менше боєприпасів, ніж використовують, і їм «ніколи не вдасться» розгорнути достатнє виробництво для ведення артилерійської війни. «Це не так легко, для цього потрібно дуже багато виробництв, які за 30 років знищені. 30 років Росія, як і багато інших країн пострадянського простору, продавала запаси», – пояснив Буданов.
  • Він зауважив, що у Росії є можливість постачати снаряди з Північної Кореї, проте нині підтверджених випадків немає. «З Ірану завозилась пробна партія, зараз намагаються завезти ще одну партію, вже не пробну, це близько 20 000 снарядів. Це ніщо порівняно з тими цифрами, які використовуються», – сказав він.
  • За даними Буданова, зараз за місяць Росія виробляє 20–22 ракети типу «Калібр», близько 15–20 ракет типу «Х-101». «Ось чому в кожному залпі кількість ракет зменшується. Інтенсивність обстрілів падає… Вони зменшують кількість ракет і збільшують часовий проміжок», – наголосив він.

Контекст

Буданов прогнозує, що з середини й до кінця весни будуть вирішальні бої великої війни в Україні, про це він розповів в інтервʼю Forbes. Саме тоді настане «переломний момент», вважає очільник ГУР.

Україна збирає сили для весняного наступу, а Росія вже як понад три тижні веде власну наступальну операцію на Сході. Американський військовий аналітик центру CNA Майкл Кофман вважає, що російська наступальна зимова операція почалася понад три тижні тому, але значних успіхів російській армії вона не принесла. «Погана якість особового складу, втрата молодшого офіцерського складу, проблеми із боєприпасами і обладнанням обмежують наступальний потенціал росіян», – пише експерт.

Російські сили здійснюють наступ у районах Вугледару, Марʼїнки, Авдіївки, Бахмуту (і Білогорівки), Кремінної в напрямку Лимана, а також намагаються просунутися біля Купʼянська. Військовий аналітик пише, що бої за Вугледар не були надто успішними для російської армії. Кофман припускає, що Москва почекає результатів свого наступу, перш ніж оголошувати про другу хвилю мобілізації. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні