Категорія
Новини
Дата

Іспанія доставить з України 600 т кукурудзи залізницею в межах пілотного проєкту

Іспанський залізничний оператор Renfe Mercancías відправив до України експериментальний залізничний склад із 25 контейнерів для перевезення 600 т кукурудзи за маршрутом в обхід українських морських портів, повідомляє El País із посиланням на Міністерство транспорту, мобільності й розвитку міст Іспанії.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Це пілотний проєкт, за допомогою якого уряд прагне продемонструвати технічну й економічну доцільність залізничних перевезень зерна магістраллю з Лодзя (Польща) до Барселони (Іспанія)», – йдеться в повідомленні.
  • Поїзд пройде шляхом Мадрид – Людвігсхафен – Дуйсбург – Лодзь – Хелм, а у зворотний бік їхатиме маршрутом Хелм – Лодзь – Дуйсбург – Барселона. Протяжність маршруту становить приблизно 2400 км. 
  • Перевалка товару буде в Хелмі, за 25 км від кордону з Україною.
  • Очікується, що потяг, який вирушив з Іспанії у вівторок вночі, прибуде в Хелм для завантаження кукурудзою наприкінці серпня. Там товар перевантажать у контейнери Renfe Mercancías для подальшої передачі на термінал логістичного оператора Kombiverker у Лодзі. Перевезення між Лодзю та Хелмом здійснить польський залізничний оператор DBP.
  • Після завантаження контейнерів поїзд курсуватиме стандартною колією з Лодзі до Барселони. Із зернового термінала в Барселоні товар буде доставлений кінцевому покупцю і очікується, що пілотна партія прибуде до Барселони на початку вересня.
  • Зазначається, що перші кроки пілотного проєкту збігаються з відкриттям чорноморських портів та морських «зернових коридорів».

Контекст

Після вторгнення Росії «Укрзалізниця» заявила про готовність терміново організувати доставлення сільськогосподарської продукції залізничним транспортом до кордонів із Румунією, Угорщиною, Словаччиною та Польщею. Традиційно майже весь обсяг українського зерна постачається на експорт із чорноморських портів. Щомісячний експорт зернових до війни перевищував 5 млн т.

Наприкінці березня Україна почала експорт зерна до Європи залізницею.

22 липня в Туреччині підписано угоду про вивезення продовольства з портів України. Також у Стамбулі розпочав роботу Спільний координаційний центр, який здійснюватиме моніторинг роботи «зернових коридорів».

1 серпня вперше від початку повномасштабної війни з Одеського порту з українським продовольством вийшло судно Razoni, яке під прапором Сьєрра-Леоне прямувало до порту Триполі в Лівані.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні