Категорія
Новини
Дата

З порту Одеса вперше з 24 лютого вийшло судно. 26 000 тонн української кукурудзи прямує до Лівану

Сьогодні вперше з 24 лютого вийшло судно з Одеського порту, яке завантажене українським продовольством, свідчать дані ресурсу MarineTraffic. Йдеться про судно Razoni, яке під прапором Сьєрра-Леоне прямує до порту Тріполі у Лівані, повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Судно рухатиметься коридором, безпеку якого підтверджено ООН та Туреччиною. На його борту 26 000 тонн української кукурудзи.
  • У портах Великої Одеси ще 16 суден вже чекають на свою чергу, повідомив Кубраков. Це ті судна, які були заблоковані з початку повномасштабного вторгнення РФ. Паралельно Україна отримує заявки на прибуття нових суден для завантаження агропродукцією.
  • «У найближчі тижні за підтримки наших партнерів ми плануємо вийти на повну потужність перевалки сільськогосподарської продукції», – зазначив Кубраков.
  • За його словами, розблокування портів дасть щонайменше $1 млрд валютної виручки для економіки та можливість для аграрного сектору спланувати посівну наступного року.
  • Україна є 4-им найбільшим експортером кукурудзи в світі, тому можливість його вивезення через порти – це колосальної ваги успіх для забезпечення глобальної продовольчої безпеки, наголосив міністр інфраструктури.

Контекст

22 липня у Стамбулі було підписано угоду про вивезення зерна та іншого продовольства з портів України. Зокрема підписано дві дзеркальні угоди у тристоронньому форматі. 

Угода передбачає створення у Стамбулі Спільного координаційного центру за участю представників України, Туреччини, ООН та РФ. Він займатиметься загальним наглядом і координацією реалізації домовленостей, реєстрацією суден, що прямують у розблоковані українські порти, затвердженням графіків транзиту та заходу суден у порти.

Наступного дня після підписання угоди російські війська атакували одеський морський торговий порт крилатими ракетами. Дві ракети було збито силами ППО, ще дві влучили в обʼєкти інфраструктури порту. 

У Стамбулі розпочав роботу Спільний координаційний центр, який здійснюватиме моніторинг роботи «зернових коридорів» відповідно до угоди про експорт продовольства з портів України.

25 липня президент Володимир Зеленський підтвердив, що Україна розпочне експорт зерна через Чорне море відповідно до підписаних у Стамбулі домовленостей. 29 липня Зеленський разом з іноземними послами відвідав порт Чорноморськ, де заявив, що Україна готова до експорту зерна.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні