Категорія
Новини
Дата

IT-холдинг Roosh Сергія Токарєва купив за шестизначну суму частку в українському Neurons Lab. Деталі угоди

Група компаній Roosh придбала міноритарну частку розробника рішень на базі штучного інтелекту Neurons Lab. Це перша інвестиція з моменту заснування стартапу в 2019 році, повідомили засновники компанії.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За «суму з шістьма нулями» купили від 31% до 49%, окреслює фінансову сторону угоди керівний партнер Roosh Ден Дмитренко. Більше деталей сторони не розкривають.
  • Переговори між Roosh та Neurons Lab розпочалися восени 2021-го. Закрили угоду майже рік потому – у вересні 2022-го.
  • Це перша інвестиція холдингу Roosh із початку повномасштабної війни в Україні і перша за всю трирічну історію Neurons Lab.
  • Після завершення угоди Neurons Lab доєднається до інших бізнесів Roosh. Дмитренко та ще один партнер компанії Кирил Ухо увійдуть до ради директорів Neurons Lab.
  • Угода дасть змогу Neurons Lab перейти від сервісної роботи та консалтингу до розробки продуктів.

Контекст

Заснований підприємцем Сергієм Токарєвим холдинг Roosh – група технологічних на інвестиційних компаній, що фокусується на штучному інтелекті та машинному навчанні. Серед бізнесів – освітня ком’юніті платформа AI HOUSE, техно університет SET University, а також стартапи Reface та ZibraAI.

«Має вийти машина з виробництва великих проєктів у галузі штучного інтелекту та машинного навчання», – каже про кінцеву мету компанії Токарєв. Головним бізнесом він називає інвестиції у стартапи. Дві основні інвестструктури Roosh – запущені навесні 2021-го венчурна студія Pawa та фонд Roosh Ventures.

У портфелі фонду – 34 стартапи, переважно із США та країн Європи. Roosh Ventures – інвестує $20–25 млн на рік, із початку 2022-го закрили понад 10 інвестицій, каже Дмитренко. Одна із недавніх угод – американський ігровий та кіберспортивний стартап Regression Games, який залучив $4,2 млн від New Enterprise Associate, а також відомих фондів Кремнієвої долини Andreesen Horowitz (a16z) та BBQ Capital. Розмір капіталу Roosh Ventures партнери не розголошують, за визначенням Дмитренка – це «еквівалент фонду на $100 млн».

Neurons Lab – трирічний стартап, що займається розробкою рішень на основі штучного інтелекту для замовників. Засновники – Ігор Сидоренко, Олександр Гончар та Антон Федулов. Також опціони мають кілька співробітників-партнерів, що допомагають розвивати проєкт. У операційній команді – 25 людей, ще 60 інженерів працюють над розробкою проєктів. У резерві – до 500 спеціалістів із вузькою експертизою, яких залучають за потреби.

Бізнес-модель Neurons Lab – щось середнє між сервісною IT-компанією та консалтингом. Інженерні команди не у штаті – розробників залучають за потреби. До угоди із Roosh стартап розвивався за рахунок інвестицій засновників та реінвестицій власного прибутку.

«Ми починали компанію за власні гроші, й так вийшло, що буквально в першому кварталі почали заробляти» – каже Сидоренко. Вкладення фаундерів він оцінює у кілька тисяч доларів, поточний виторг не розкриває.

Наразі Neurons Lab працює над замовленнями для восьми клієнтів. За увесь час їх було близько 30. Серед замовників – CHORD X – аналітичний стартап із галузі морського судноплавства та консалтингова медична компанія Creative Practice Solutions.

Угода з Roosh дасть можливість Neurons Lab перейти до продуктової моделі роботи, каже Гончар. «Не хотіли йти стандартним шляхом сервісних компаній й рости до 500–1000–3000 людей, – каже він. – Органічно бачився вектор розвитку в бік продуктів».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні