Гривня девальвує, а українські активи дешевшають. Плани Путіна – не єдина причина /Ілюстрація Shutterstock / Анна Наконечна
Категорія
Новини
Дата

Гривня девальвує, а українські активи дешевшають. Плани Путіна – не єдина причина

Ілюстрація Shutterstock / Анна Наконечна

Гривня девальвує, інвестори виходять з українських цінних паперів – новини про можливий напад Росії на Україну у січні–лютому 2022 року сколихнули фінансові ринки. Що ще впливає на ринки та чим це закінчиться

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

За тиждень із 15 по 19 листопада іноземні інвестори в ОВДП, прагнучи знизити ризики, скоротили свої вкладення на 3 млрд грн. Це стало найбільшим виходом нерезидентів з українських активів із квітня 2021 року. «Йдеться як про єврооблігації, так і про номіновані в гривнях ОВДП», – каже фінансовий аналітик компанії ICU Михайло Демків.

Одночасно просіла й вартість державних єврооблігацій та акцій українських громадських компаній, що торгуються на міжнародних біржах. Цінні папери МХП і «Кернел» подешевшали на більш ніж 5% за тиждень, незважаючи на хороші показники за підсумками звітності за третій квартал, каже Forbes голова департаменту стратегії фінтех-стартапу Finteum Андрій Нестерук.

ВВП-варранти (VRI), за словами Нестерука, торгуються вже по 89% від номіналу, хоча ще в червні ринкова ціна паперів, привʼязаних до економічного зростання України, становила 119%. Падіння цін VRI – ознака скептицизму інвесторів щодо української економіки, вважає він.

Після повідомлень про зростання ВВП у третьому кварталі лише на 2,4% VRI знизилися до рівня 97% від номіналу. Напередодні НБУ погіршив прогноз зростання ВВП України у 2021 році – з 3,8% до 3,1%.

Зростання курсу

Втеча іноземних інвесторів з ОВДП та євробондів України призвела до посилення тиску на гривню. У перші два тижні листопада міжбанк перебував у коридорі 26,05–26,15 грн за $1. Але після повідомлення від очільника військової розвідки України генерала Кирила Буданова, що Росія готує масштабне вторгнення, курс перевищив 26,65 грн. за $1. Станом на ранок середи, 24 листопада, ціна одного долара вперше з початку вересня впритул наблизилася до 27 грн.

Зростання курсу – це реакція ринку на повідомлення про збільшення ризиків воєнної агресії, каже аналітик Concorde Capital Євгенія Охтирко. «Хвилювання та, відповідно, девальвація гривні посилилися цього тижня», – каже вона. Ті самі новини в понеділок обвалили котирування на російському фондовому ринку, що, за її словами, стало додатковим сигналом і для учасників торгів в Україні.

НБУ «гасив» паніку великими інтервенціями. Минулого тижня Нацбанк продав на міжбанку $108 млн – тижневий максимум продажів із початку року. Після «військових» новин лише в понеділок, 22 листопада, регулятор продав $100 млн, у вівторок – ще $120 млн.

Що далі

Подальший вихід нерезидентів з ОВДП може призвести до чергової хвилі ослаблення гривні, яку навряд чи компенсують продаж валюти експортерів та позитивні новини про транш МВФ, вважає старший фінансовий аналітик ICU Тарас Котович. Попри це, за його словами, курс залишиться у звичному для останніх місяців коридорі 26,5–27 грн за $1.

Новини про можливу російську агресію – не єдина причина девальвації та падіння цін українських активів, упевнений Демків з ICU. «На глобальних ринках капіталу йде розпродаж – ціни на облігації країн, що розвиваються, падають на тлі зростання дохідностей по американських державних цінних паперах», – каже він. Наразі десятирічні американські казначейські облігації торгуються з прибутковістю 1,55%.

Що ще може послабити нацвалюту? По-перше, найвищі ціни на енергоносії. «Ми використовуємо запаси газу, що залишилися з минулої зими, та внутрішній видобуток, – каже Forbes фінансовий експерт Микола Войтків. – Але цих обсягів не вистачить, і це питання часу, коли «Нафтогаз» почне купувати імпортний газ за зовсім іншими цінами». Схожа ситуація і з вугіллям, додає Войтків.

Гривню може також послабити традиційне зростання видаткової частини бюджету в грудні, коли активізуються розрахунки за держконтрактами. «Йдеться про капітальні витрати на десятки мільярдів гривень, зокрема, на будівництво доріг, – каже Войтків. – Не виключено, що ці гроші потраплять на валютний ринок».

Проте є для гривні й плюси. Найближчими тижнями Україна отримає $700 млн від МВФ і $500 млн від Світового банку. А основні експортні продукти України продовжують торгуватися на світових ринках за високими цінами. Рекордні врожаї української агроіндустрії співпали з піковими цінами на світових ринках, каже Нестерук із Finteum. Ціни на більшість металів, за його словами, коригувалися на тлі зниження будівельної активності в Китаї, але все ще залишаються вигідними для України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні