Іран випустив по Ізраїлю близько 180 ракет /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Ізраїль планує масштабну відповідь на ракетну атаку з боку Ірану, розглядає удари по нафтовим та ядерним об'єктам

2 хв читання

Іран випустив по Ізраїлю близько 180 ракет Фото Getty Images

Премʼєр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу пообіцяв вжити заходів у відповідь проти Ірану після того, Тегеран випустив по країні близько 180 ракет, пише Axios. За словами джерел видання, Ізраїль протягом кількох днів завдасть «істотного удару у відповідь», який може бути спрямований на обʼєкти нафтовидобутку на території Ірану та інші стратегічні обʼєкти.

Ізраїль та Іран ніколи не були такі близькі до відкриття нового і набагато небезпечнішого фронту у війні, що охопила Близький Схід.

⚡️ Ексклюзивний спікер на Саміті СЕО: Грег Маккеон, автор бестселерів «Есенціалізм» та «Без зусиль». Ви дізнаєтеся, як досягати більшого, роблячи менше, і зберігати продуктивність у світі, де вигорання стало нормою. Долучайтеся до саміту вже 1 листопада за посиланням.

Ключові факти

  • У вівторок Іран пригрозив, що якщо Ізраїль відповість силою майже на 200 ракет, випущених ним у вівторок, він нападе знову.
  • За словами ізраїльських чиновників, якщо це станеться, розглядатимуться всі варіанти, включаючи удари по ядерних обʼєктах Ірану.
  • «У нас є велике питання щодо того, як іранці відреагують на атаку, але ми беремо до уваги можливість того, що вони підуть ва-банк, і це буде зовсім інша гра», – заявив ізраїльський чиновник.
  • Багато ізраїльських офіційних осіб вказують на іранські нафтові обʼєкти як на ймовірну ціль і на виведення з ладу іранських систем ППО.
  • Ізраїльська відповідь може включати авіаудари з використанням винищувачів, а також таємні операції, подібні до тієї, внаслідок якої два місяці тому в Тегерані був убитий лідер ХАМАС Ісмаїл Ганія.
  • Ізраїль збирається відповісти самостійно, але хоче скоординувати свої плани зі США через стратегічні наслідки ситуації. Президент США Джо Байден заявив у вівторок, що США та Ізраїль обговорюють відповідь на іранську атаку, і «ще невідомо», яким буде результат. За словами американського чиновника, під час переговорів між адміністрацією Байдена та урядом Ізраїлю у вівторок США ясно дали зрозуміти, що підтримують відповідь Ізраїлю, але вважають, що її слід виявляти стримано.
  • Байден сказав, що поговорить із Нетаньяху про можливу відповідь Ірану, за словами ізраїльського чиновника, дзвінок може відбутися у середу, 2 жовтня, за кілька годин до єврейського свята Рош ха-Шана.
Getty Images

Іран випустив по Ізраїлю близько 180 ракет Фото Getty Images

Getty Images

Іран випустив по Ізраїлю близько 180 ракет Фото Getty Images

Getty Images

Іран випустив по Ізраїлю близько 180 ракет Фото Getty Images

Попередній слайд
Наступний слайд

Контекст

7 жовтня 2023 року палестинське воєнізоване угруповання ХАМАС атакувало південні території Ізраїлю. За даними ізраїльських підрахунків, у ході нападу ХАМАС убив 1200 осіб і взяв у заручники близько 250 осіб. У відповідь Ізраїль розпочав масований наступ на ХАМАС у секторі Гази, перетворивши більшу частину палестинської території на руїни. Ліванське угруповання «Хезболла», яке підтримує Іран, почало обстрілювати Ізраїль наступного дня після нападу ХАМАС.

30 вересня увечері війська Ізраїлю розпочали рейди територією Лівану, наземні операції слідують за двома тижнями руйнівних авіаударів по обʼєктах «Хезболли». Ізраїль охарактеризував свій наземний наступ на півдні Лівану як «обмежені, локальні та цілеспрямовані наземні рейди» проти «Хезболли». У заяві йдеться, що уряд прагне зробити північ Ізраїлю безпечним для повернення близько 60 000 осіб, переміщених через ракетні обстріли «Хезболли».

Наземний наступ Ізраїлю до Лівану стався після вибухів замінованих пейджерів «Хезболли», і вбивства у пʼятницю, 27 вересня, лідера «Хезболли» Хасана Насралли, що стало для угрупування одним із найважчих ударів за останні десятиліття. Іран заявив, що запустив десятки балістичних ракет по Ізраїлю у відповідь на вбивства Насралли і Ганії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд