Ізраїльська модель безпеки. НАТО обговорює гарантії для України на постачання зброї та технологій /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Ізраїльська модель безпеки. НАТО обговорює гарантії для України на постачання зброї та технологій

Getty Images

Лідери США та НАТО обʼєднуються навколо концепції зміцнення української оборони. Цю модель безпеки західні лідери, включаючи американського президента Джо Байдена, порівнювали з тим, що зараз має Ізраїль, пише The Wall Street Journal.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Польський президент Анджей Дуда заявив в інтервʼю The Wall Street Journal, що угода про безпеку для України в ізраїльському стилі надаватиме пріоритет постачанням зброї та передових технологій. За словами західних офіційних осіб, знайомих із переговорами, ця угода про безпеку буде повʼязана з процесом просування до майбутнього членства України в НАТО, але не призведе до фактичного перетворення Організації Північноатлантичного договору на сторону будь-якого конфлікту з Росією.
  • «Обговорення цього питання триває прямо зараз», – сказав Дуда, який був одним із найстійкіших прихильників України.
  • Дуда не уточнив, яку зброю чи технології можуть передати Україні за угодою, але Польща вже поставила Києву радянські літаки МіГ-29 серед іншої військової техніки.
  • Минулого тижня Байден сказав своїм колегам з «Великої сімки», що США підтримають навчання українських пілотів польотам на винищувачах F-16, що є важливим кроком на шляху до постачання винищувачів американського виробництва.
  • Вважається, що низка зобовʼязуючих домовленостей про безпеку стане способом негайно допомогти українським військовим, оскільки вони готуються до контрнаступу. Поштовхом до угоди про безпеку стало прагнення Заходу збільшити свою підтримку Києва, зокрема надати танки, сучасні системи ППО американського та німецького виробництва, а також збільшити виробництво снарядів та боєприпасів, необхідних на передовій. 
  • За словами Дуди, Байден, який відвідав Польщу у лютому, обговорив концепцію ізраїльської моделі. Наразі вона набирає обертів серед західних союзників напередодні саміту НАТО у липні у Вільнюсі. Очікується, що угода про безпеку буде підписана після саміту, повідомили офіційні особи, знайомі з переговорами.
  • Офіційний представник адміністрації США сказав, що обговорення ізраїльської моделі виникло як спосіб вирішення основних проблем безпеки України, визнаючи, що вона нескоро набуде членства в НАТО. «Ми все ще обговорюємо з Україною, союзниками та партнерами, як виглядатиме модель», – сказав представник США.

Контекст

Ізраїль не є членом НАТО, і США не зобовʼязані приходити на допомогу країні за договором. Але протягом десятиліть Ізраїль підтримує особливі відносини із США як найстійкіший партнер Вашингтона на Близькому Сході, а також є найбільшим сукупним отримувачем іноземної допомоги США з часів Другої світової війни.

Допомога США Ізраїлю наразі викладена у 10-річних угодах, і остання з них зобовʼязує Вашингтон надати військову допомогу на суму $38 млрд у період із 2019-го по 2028 рік.

Подібна домовленість із Україною може змінити розрахунок її нинішнього конфлікту з Росією, кажуть західні офіційні особи. «Сьогодні Росія має зрозуміти, що Україна отримала ці гарантії безпеки, і що вони не зникнуть ні з часом, ні зі втомою Заходу», – сказав Дуда, наголосивши, що ця пропозиція не буде повʼязана з жодним мировим процесом чи переговорами між Києвом та Москвою.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна хотіла б мати гарантії безпеки з боку держав – членів НАТО, доки вона рухається шляхом вступу до Альянсу. Так Зеленський прокоментував свої очікування від майбутнього саміту НАТО влітку у Вільнюсі.

За даними WSJ, концепція ізраїльської моделі була вперше розроблена у вересні головою Офісу президента України Андрієм Єрмаком та Андерсом Фог Расмуссеном, колишнім генсеком НАТО. «Україні потрібні залізні та міцні гарантії безпеки», – сказав Єрмак виданню. Він додав, що такі гарантії повинні залишатися чинними доти, доки Україна не вступить до НАТО.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні