Категорія
Новини
Дата

Кабмін готується передати «Укрнафті» понад 100 АЗС російської «Татнафти»

Уряд готується передати в управління «Укрнафти» понад 100 об’єктів мережі АЗС, які належать російській «Татнафті». Про це свідчить інформація пресслужби АРМА, яка повідомила про проведення узгоджувальної наради за участі очільниці агентства Олени Думи. 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Арештовані активи, які знаходяться в Харківській та Полтавській областях, планується передати в управління «Укрнафті» за спеціальною процедурою на основі розпорядження уряду (ст. 21-1 Закону про АРМА), йдеться у повідомленні.
  • За словами Думи, пріоритет держави полягає в оперативній передачі активу управителю та водночас у забезпеченні ефективного управління.
  • «На жаль, мною вже виявлено ознаки неефективного управління великим арештованим бізнесом, що може спричинити значні втрати для бюджету країни. АРМА перевіряє такі кейси і буде вживати необхідні кроки для запобігання подібним сценаріям», – сказала голова АРМА під час наради.
  • Проєкт розпорядження Кабміну планують доопрацювати «з урахуванням висловлених зауважень та пропозицій учасників».

Контекст

У травні 2022 року ДБР повідомило про арешт майна, рахунків та корпоративних прав групи компаній російської «Татнафти» в Україні. Загалом заарештовано 115 обʼєктів нерухомого майна: нафтобази, АЗС, нежитлові будівлі, земельні ділянки та 118 бензовозів й автомобілів. Вартість майна орієнтовно становить понад 2 млрд грн. Також було заарештовано корпоративні права та рахунки підприємств російської групи на суму близько 400 млн грн. Згодом ці активи передали в управління АРМА.

У травні цього року тодішній очільник АРМА Дмитро Жоравович повідомив, що агентство спільно з урядом шукають управителя для арештованих активів, зокрема, для АЗС «Татнафти». За його словами, їх планують передати в управління держпідприємства.

У травні 2022 року АЗС компанії Glusco перейшли в управління групи «Нафтогаз». За даними АРМА, йдеться про понад 200 АЗК та об’єктів нерухомості. Особливий порядок передачі арештованих об’єктів в управління Кабмін застосував через ризики збою та переривання їх функціонування. Для уникнення негативних сценаріїв контролювати діяльність арештованих компаній у найкоротші строки почне одне з підприємств групи «Нафтогаз», заявили в АРМА. Пізніше «Нафтогаз» запустив в Києві та області перші 30 АЗС заарештованої мережі Glusco під брендом U.GO.

25 липня стало відомо, що АРМА почало перевірку ефективності управління мережею АЗС Glusco. Новопризначений керівник нацагентства Олена Дума вважає, що держава щомісяця недоотримує значну суму коштів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні