Категорія
Новини
Дата

Бюджет за рік отримав лише 1 млн грн. АРМА перевірить, як «Нафтогаз» управляє мережею АЗС Glusco

Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) почало перевірку ефективності управління мережею АЗС Glusco, яку було арештовано та передано агентству у травні минулого року, йдеться в повідомленні пресслужби АРМА. Новопризначений керівник нацагентства Олена Дума вважає, що держава щомісяця недоотримує значну суму коштів.

Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) почало перевірку ефективності управління мережею АЗС Glusco, яку було арештовано та передано агентству у травні минулого року, йдеться в повідомленні пресслужби АРМА. /ugo.ua

Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) почало перевірку ефективності управління мережею АЗС Glusco, яку було арештовано та передано агентству у травні минулого року, йдеться в повідомленні пресслужби АРМА. Фото ugo.ua

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Керівник АРМА повідомила, що нацагентство отримало інформацію про неналежне виконання управителем мережі АЗС Glusco умов договору управління. За її словами, йдеться про подання «недостовірних даних стосовно витрат і доходів від управлінської діяльності».
  • «Управитель уже понад рік користується активами Glusco, а це фактично 89 автозаправних комплексів, вісім земельних ділянок, дві нафтобази та корпоративні права 35 компаній. При цьому за весь час до державного бюджету переказано лише 1,15 млн грн, що викликає цілком обґрунтовані питання щодо ефективності управління», – зазначила очільниця АРМА.
  • Як зазначається у повідомленні АРМА, управитель не подає або не оформлює інформацію стосовно майже половини отриманих від агентства АЗК, внаслідок чого «бюджет щомісяця недоотримує значну суму коштів».
  • «Наша мета дуже чітка – управління активами на мільярди гривень має бути ефективним та приносити бюджету країни, що воює, належні доходи», – заявила Дума.
  • У повідомленні АРМА наголошується, що, згідно з умовами договору управління, установник управління (АРМА) має право достроково в односторонньому порядку відмовитися від договору у разі неналежного виконання управителем визначених умов. 
  • Forbes звернувся по коментар до пресслужби «Нафтогазу» та опублікує його, щойно отримає.
Кому належала мережа АЗК Glusco /Glusco Україна

Кому належала мережа АЗК Glusco

Журналісти «Схем» у розслідуванні 2017 року встановили звʼязок між компанією Glusco та Віктором Медведчуком. Офіційний власник швейцарських фірм Glusco Energy S.A. та Proton Energy Group S.A – бізнесмен Нісан Моісеєв. У розслідуванні йшлося, що у 2016 році «Роснефть» продала свої українські активи (мережу АЗС під брендами ТНК, «Золотий гепард», Formula та Smile, а також нафтобази та Лисичанський НПЗ) фірмі Glusco Energy. А з 2017 року Proton Energy Group став найбільшим імпортером скрапленого газу в Україну.

Контекст

У березні 2021 року ДФС спільно з СБУ за процесуального керівництва Офісу генпрокурора заявили про викриття масштабної схеми реалізації неякісних нафтопродуктів через мережу АЗС Glusco. 

У червні 2021 року корпоративні права 28 компаній, у власності яких, зокрема, перебувають АЗС Glusco, було арештовано. У грудні стало відомо, що компанія SNEL Energy Limited, яка належить грецькому підприємцю Дімітріосу Аніфантакісу, придбала 100% акцій Glusco Energy S.A.

У травні 2022 року АЗС компанії Glusco перейшли в управління групи «Нафтогаз». За даними АРМА, йдеться про понад 200 АЗК та об’єктів нерухомості. Особливий порядок передачі арештованих об’єктів в управління Кабмін застосував через ризики збою та переривання їх функціонування. Для уникнення негативних сценаріїв контролювати діяльність арештованих компаній у найкоротші строки почне одне з підприємств групи «Нафтогаз», заявили в АРМА.

У червні минулого року «Нафтогаз» запустив в Києві та області перші 30 АЗС заарештованої мережі Glusco під брендом U.GO.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні