Категорія
Новини
Дата

Понад 200 АЗС мережі Glusco та об'єктів нерухомості перейдуть в управління «Нафтогазу»

1 хв читання

172 заправки компанії Glusco переходять в управління НАК «Нафтогаз України». Про таке рішення уряду повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. За даними АРМА, йдеться про понад 200 АЗК та об’єктів нерухомості.

Ключові факти

  • Прем'єр послався на рішення суду, яке передбачає передачу відповідного майна державі, й додав, що уряд його виконує. 
  • «Позиція тут чітка: активи РФ та пов’язаних із нею компаній в Україні мають перейти державі й працювати на благо нашої країни та всіх українців», – зазначив очільник уряду.
  • Рішення уряду про передачу АЗС Glusco допоможе у подоланні дефіциту пального, вважає Шмигаль.
  • Кабмін врахував пропозицію АРМА про передачу в управління за особливою процедурою низки арештованих активів автозаправного бізнесу в Україні, повідомила пресслужба агентства. За даними АРМА, йдеться про понад 200 АЗК та об’єктів нерухомості, які належать 31 юридичній особі, зокрема «Глуско ритейл» та дочірнім компаніям. 
  • В управління передані також корпоративні права усіх зазначених юросіб. Управителем активів уряд визначив ТОВ «Нафтогаз Ойл Трейдинг».
  • Особливий порядок передачі арештованих об’єктів в управління застосовано через ризики збою та переривання їх функціонування. Для уникнення негативних сценаріїв контролювати діяльність арештованих компаній у найкоротші строки почне одне з підприємств групи «Нафтогаз», заявили в АРМА.

Контекст

Журналісти «Схем» у розслідуванні 2017 року встановили звʼязок між компанією Glusco та Віктором Медведчуком. Офіційний власник швейцарських фірм Glusco Energy S.A. та Proton Energy Group S.A – бізнесмен Нісан Моісеєв. У розслідуванні йшлося, що у 2016 році «Роснефть» продала свої українські активи (мережу АЗС під брендами ТНК, «Золотий гепард», Formula та Smile, а також нафтобази та Лисичанський НПЗ) фірмі Glusco Energy. А з 2017 року Proton Energy Group став найбільшим імпортером скрапленого газу в Україну.

У березні минулого року ДФС спільно зі СБУ за процесуального керівництва Офісу генпрокурора заявили про викриття масштабної схеми реалізації неякісних нафтопродуктів через мережу АЗС Glusco. 

У червні корпоративні права 28 компаній, у власності яких, зокрема, перебувають АЗС Glusco, було арештовано. У грудні стало відомо, що компанія SNEL Energy Limited, яка належить грецькому підприємцю Дімітріосу Аніфантакісу, придбала 100% акцій Glusco Energy S.A.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні