Категорія
Новини
Дата

«Укрнафтобуріння» та АЗС «Татнафти» передадуть в управління держкомпаній – голова АРМА

АРМА спільно з урядом шукають управителя для арештованих активів ТОВ «Сахалінське», ПрАТ «Укрнафтобуріння» та АЗС «Татнафти». Їх планують передати в управління держпідприємств, сказав у коментарі УНН очільник АРМА Дмитро Жоравович.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За його словами, АРМА за підтримки уряду розробило механізм, який дозволяє за спрощеною процедурою передавати арештовані активи в управління держпідприємств.
  • «Наразі цей механізм успішно працює – в управління державним компаніям передано ТЕЦ у Львівській області, 26 облгазів та мережу АЗС «Глуско», – зазначив Жоравович. 
  • За його словами, АРМА працює над використанням зазначеної процедури для передачі профільним держпідприємствам арештованих активів ТОВ «Сахалінське», ПрАТ «Укрнафтобуріння» та АЗС «Татнафти», – розповів Жоравович.

Контекст

У квітні за рішенням суду акції «Укрнафтобуріння», яку контролювали Ігор Коломойський і партнери, передані в управління АРМА.

«Укрнафтобуріння» оперує близько 30 свердловинами. У 2022 році видобуток становив близько 700 млн кубометрів, за оцінкою Expro Consulting. Компанія – на другому місці серед приватних видобувників в Україні й поступається лише «ДТЕК Нафтогаз» Ріната Ахметова, повідомляє аналітик Expro Михайло Свищо. 

Прибуток «Укрнафтобуріння» у 2022-му – 3,8 млрд грн за виторгу 9,7 млрд грн. Порівняно з 2021 роком прибуток знизився на третину, виторг – на чверть.

За оцінкою Forbes, вартість компанії – близько $500 млн, частка «Привату» Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова у 25% – близько $125 млн. Ще 10% належить JKX Ukraine, акціонером якої також є Коломойський. Решта компанії належить Павлу Фуксу та Віталію Хомутинніку.

Як стало відомо 3 травня, компанія «Укрнафта» намагається отримати контроль над корпоративними правами «Укрнафтобуріння». У листі голови компанії до Мінекономіки йдеться, що схема збору та транспортування видобутої на родовищі продукції залишилася інтегрованою у виробничу схему «Укрнафти», нагадали в компанії. В «Укрнафті» зазначають, що компанія зможе наростити видобуток нафти на Сахалінській площі на 14%, а також збільшити видобуток газу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні