Категорія
Новини
Дата

Кабмін скасував обмеження розрахунків за імпорт товарів і послуг

Уряд скасував постанову, яка обмежувала розрахунки за імпорт товарів і послуг, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Рішення ухвалили для покращення бізнес-клімату в Україні.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Так, було скасовано постанову Кабінету Міністрів №153, яка обмежувала розрахунки за імпорт товарів і послуг.
  • За словами Шмигаля, така лібералізація відкриє нові можливості для українських підприємців – виходити на нові ринки, посилювати український експорт, створювати нові проєкти та робочі місця в Україні.
  • Премʼєр пояснив, що це рішення уряду вкладається у більш широку політику дерегуляції. Він нагадав, що вже переглянуто більше тисячі дозволів, ліцензій та довідок, які регулюють взаємодію держави та бізнесу.

Контекст

В Україні з початку повномасштабної війни діяли обмеження на імпорт товарів та послуг. 24 лютого 2022 року уряд ухвалив постанову №153, яка визначала перелік товарів і послуг, за операціями з імпорту яких було рекомендовано Національному банку забезпечити здійснення переказів. НБУ, в свою чергу, запровадив валютні обмеження, що стосувалися розрахунків за імпортними операціями. 

7 липня 2022 року уряд скасував критичний імпорт на товари, який був запроваджений з початку повномасштабного вторгнення. Національний банк для цього дозволив бізнесу з 9 липня купувати валюту та переказувати кошти за операціями з імпорту товарів.

При цьому обмеження на купівлю валюти та транскордонні перекази для імпорту послуг зберігалися. 

У червні 2023-го Нацбанк затвердив стратегію пом’якшення валютних обмежень, переходу до більшої гнучкості обмінного курсу і повернення до інфляційного таргетування.

Раніше суттєве послаблення обмежень відбулося у грудні минулого року: НБУ скасував усі обмеження для банків та небанківських фінансових установ на продаж готівкової валюти населенню

У травні НБУ запровадив нову хвилю валютної лібералізації, дозволивши імпорт широкого кола послуг, а також часткову сплату дивідендів і процентів за кордон.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні