Категорія
Новини
Дата

Голова НБУ анонсував послаблення валютних обмежень у найближчі тижні (доповнено)

Національний банк України готовий до валютної лібералізації, рішення очікуються у найближчі тижні. Про це повідомила пресслужба Нацбанку, посилаючись на виступ голови НБУ Андрія Пишного на монетарному брифінгу 25 квітня. Доповнено: йдеться про зняття обмежень на виведення валюти для обслуговування старих боргів.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Голова НБУ зазначив про «достатньо комфортний» рівень міжнародних резервів, контрольовану ситуацію на валютному ринку та очікування щодо подальшого надходження міжнародної допомоги. 
  • Враховуючи це, НБУ готує низку кроків з валютної лібералізації в найближчі тижні, заявив Пишний. Вони узгоджуватимуться зі Стратегією пом’якшення валютних обмежень, переходу до більшої гнучкості обмінного курсу та повернення до інфляційного таргетування. 
  • Ці кроки вже враховані в оновленому макроекономічному прогнозі, який передбачає збереження міжнародних резервів цього і наступного року на рівні, близькому до поточного, йдеться у повідомленні.
  • Доповнено. Нацбанк розглядає можливості зняття обмежень на виведення валюти для обслуговування старих боргів, сказав Пишний відповідаючи на запитання журналістів, пише ЕП. За словами голови НБУ, йдеться про певні послаблення щодо нових дивідендів, скасування заборони на імпорт послуг і валютну лібералізацію у можливості обслуговуванні старих боргів.
  • Пишний додав, що НБУ знаходиться на фінальному етапу калібрування прийняття цих рішень, про які регулятор оголосить найближчим часом.  
  • Зараз більшість валютних обмежень, які НБУ запровадив на початку великої війни, продовжують працювати. Серед яких заборона для приватного бізнесу переказувати валюту за кордон, навіть якщо йдеться про погашення зовнішніх боргів і навіть якщо це борги великих компаній.
  • Для великого бізнесу зняття відповідних обмежень дозволить обслуговувати свої зовнішні кредити та єврооблігації.

Контекст

Бізнес вважає найбільш актуальними потребами в межах валютної лібералізації оплату послуг, виплату дивідендів нерезидентам і збільшення лімітів по операціях з використанням гривневих корпоративних платіжних карток за межами України.

У лютому Нацбанк уточнив низку валютних обмежень, щоб запобігти відпливу капіталу для захисту міжнародних резервів України та збереження стійкості валютного ринку. Зокрема, запрацювали уточнені умови купівлі валюти бізнесом.

Тоді Пишний заявив, що НБУ буде рухатися у напрямі валютної лібералізації, але водночас наголосив, що бізнес має вчасно та в повному обсязі повертати валютний виторг та уникати схем фіктивного імпорту. 

На початку квітня голова фінансового комітету Данило Гетманцев надіслав до Кабміну лист із пропозицією збільшити строки повернення валютної виручки аграріїв з 90 до 180 днів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні