Категорія
Новини
Дата

Кабмін спростив постановку на військовий облік для українців за кордоном. Що змінилось

1 хв читання

У пʼятницю, 7 червня, Кабінет Міністрів змінив постанови, що регулюють військовий облік та мобілізацію, повідомляє Міноборони. Зокрема, уряд врегулював питання постановки на військовий облік призовників, військовозобов’язаних і резервістів, які перебувають за межами України.

Ключові факти 

  • Нововведення стосуються можливості постановки на військовий облік через закордонні дипломатичні установи України для осіб, які перебувають не в Україні понад три місяці. 
  • Відтепер призовники, військовозобов’язані та резервісти зможуть ставати на облік без особистої присутності у районному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.
  • Крім того, з переліку документів, що підтверджують право на відстрочку від призову для українців за кордоном, виключено вимогу про подання висновку лікарсько-консультативної комісії про потребу в постійному догляді для осіб з інвалідністю ІІ групи. 
  • Очікується, що це дасть змогу уникнути зайвої бюрократії та спростити процедуру.
  • Також було змінено порядок надання інформації про адміністративні правопорушення призовників, військовозобов’язаних і резервістів. Тепер ці дані надсилатимуться районними (міськими) територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки до поліції в електронному вигляді.
  • Нові правила набувають чинності з дня опублікування. У міністерстві очікують, що вони зроблять систему військового обліку більш ефективною та доступною.

Контекст

З 18 травня набув чинності оновлений закон про мобілізацію. Тому всі військовозобовʼязані чоловіки та жінки віком 18–60 років протягом 60 днів, до 16 липня включно, повинні оновити свої облікові дані.

Як нове законодавство працюватиме на практиці для громадян, які зобов’язання під час мобілізації є в бізнесу, які повноваження є в поліції та територіальних центрів комплектування (ТЦК), що очікує на чоловіків за кордоном – читайте тут

На 30 травня у мобільному застосунку «Резерв+» оновили військо-облікові дані 1,3 млн військовозобовʼязаних. Ідеться про громадян, що перебувають як в Україні, так і за її межами, розповіла заступниця міністра оборони України Катерина Черногоренко під час форуму «Гроші для Перемоги» від Forbes Ukraine.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні