Категорія
Гроші
Дата

«Це питання не справедливості, а доцільності». Що думає бізнес про можливу відмову влади від «економічного» бронювання

4 хв читання

Мобілізація бронювання /Ілюстрація Shutterstock

Від ідеї «економічного» бронювання влада відмовилася, повідомив Forbes Ukraine співрозмовник в ОП Фото Ілюстрація Shutterstock

З кінця 2023 року Офіс президента пропрацьовував нову модель бронювання працівників українських компаній від мобілізації. Автором підходу був заступник голови ОП Ростислав Шурма. 31 травня співрозмовник Forbes Ukraine в ОП повідомив, що ідею «економічного» бронювання за «моделлю Шурми» відклали. Головна причина – позиція Генштабу. Forbes зібрав думки представників бізнесу про важливість бронювання на форумі «Гроші для Перемоги», а також з їхніх Facebook-сторінок.

⚡️Даруємо 40% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Ціна зі знижкою — 1079 грн/рік. Діє з промокодом JUNE до 30.06 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Олег Гороховський, співзасновник monobank

Олег Гороховський /Forbes Україна

Олег Гороховський Фото Forbes Україна

Попередньо відомо, що від такої ідеї відмовилися через те, що Генштаб побоюється, що «економічне» бронювання не розвʼяже проблему з браком кадрів. Це буде сприйнято як офіційний відкуп від мобілізації та лише спричинить негативну реакцію в армії.

Водночас зазначається, що $5 млрд, які очікували отримати від «економічного» бронювання, можуть замінити зростанням податків.

Це ж винахід сухої води, панове. Збільшити податки із підприємств, на яких немає співробітників. Геніально! Це точно спрацює!

Оригінал – тут.

Ігор Гуменний, власник UBC Group, голова комітету з розвитку промисловості та інфраструктури СУП

Ігор Гуменний /з особистого архіву

Ігор Гуменний Фото з особистого архіву

Економіка є матеріально-технічною базою армії. Спочатку економіка – потім армія. Якщо не буде бізнесу (економіки), що працює, а відповідно, й податків на війну – не буде армії, війна закінчиться дуже швидко.

«Економічне» бронювання має доповнити чинну систему бронювання. Не важлива підстава «економічного» бронювання. Чи це буде доплата за заброньованого 20 000–40 000 грн, чи просто «біла» зарплата від 35 000–40 000 грн. Таких буде 100 000–200 000 чоловіків.

Це ніякі не мажори. Це критичний персонал, на якому тримається робота якихось ключових технологій. Це не питання «справедливості». Це питання доцільності, просто питання функціонування підприємств, які фінансують армію.

Якщо забрати 3–5% ключових співробітників із заводу UBC Group, то він зупиниться. Решта 95–97% працівників втратять роботу, а державний бюджет – надходження.

Таке враження, що в армії не розуміють, де беруться гроші на ведення війни.

Оригінал – тут.

Руслан Шостак, співвласник EVA та Varus, президент корпорації TERWIN

Руслан Шостак /надано пресслужбою

Руслан Шостак Фото надано пресслужбою

Має бути «економічне» бронювання. Воно дозволить бізнесу та державі отримати від цього гроші. Не бачу, хто в такому разі може програти. Хлопці, які зараз не бронюються, все одно не воюють. 

Якщо буде «економічне» бронювання, наприклад, за 20 000 на місяць, ви можете бронювати будь-якого працівника. 

Томаш Фіала, засновник інвесткомпанії Dragon Capital

Мобілізація потрібна. Це екзистенційне питання. 

Її прямий вплив на бізнес – частину працівників заберуть до армії. Але ще більший негативний вплив – опосередкований. Роботодавці втрачають більше за працівників не через те, що останніх мобілізують, а тому, що вони бояться офіційно працювати. І починають працювати в тіньовому секторі.

Так втрачається економічний потенціал. 

Томаш Фіала /надано пресслужбою

Томаш Фіала Фото надано пресслужбою

Це можна було б вирішити шляхом «економічного» бронювання, яке уряд пропонував. Розумію, це складне політичне рішення. Але не бачу іншого виходу. Це потрібно робити. Щоб у людей, які не працюють за великі зарплати, була мотивація дійсно залишатися і працевлаштовуватися офіційно, платити податки, наповнювати бюджет. 

Василь Даниляк, СЕО групи компаній ОККО

Василь Даниляк /Антон Забєльський для Forbes Ukraine

Василь Даниляк Фото Антон Забєльський для Forbes Ukraine

Ми збираємося забронювати ключових працівників. Загалом вплив закону про посилення мобілізації відчули на реалізації. З моменту набрання ним чинності та весь наступний тиждень після реалізація скоротилася на 12–15%. Через те, що люди менше їздять. Він насамперед впливає на споживання. 

Олександр Деркач, співвласник холдингу «Молочний альянс» та клініки «Оберіг»

Політиканство чистої води. Офіційно забронювати ту людину, яка критично необхідна на виробництві, заплативши гроші в бюджет, не можна. Бо це «несправедливо» і «люде» не зрозуміють. 

А коли ці «люде» збирають по копійці свій кеш, щоб «забронюватися» неофіційно десь у ТЦК чи ВЛК, то це нормально. Це справедливо. Бо воно тишком-нишком під полою. Це «люде» розуміють.

Олександр Деркач

Олександр Деркач

Питання скоріше взагалі точкове. Бо є багато підприємств, які не є «стратегічно важливими». Але забери звідти одного-двох людей – вони розваляться і працівники підуть на вулицю. Чи, наприклад, голови керівних компаній великих холдингів.

Бо виходить нонсенс. Керівника підприємства, яке входить у холдинг, забронювати можна, а керівника холдингу, який на голову важливіший, – ні.

Артем Бородатюк, засновник IT-холдингу Netpeak Group

Артем Бородатюк /Антон Забєльський для Forbes Ukraine

Артем Бородатюк Фото Антон Забєльський для Forbes Ukraine

Історія з відмовою від «економічного» бронювання шляхом «збільшення податків» – ще один доказ, що економіку як предмет треба додавати у шкільну програму. Інакше ми занапастимо себе як суспільство.

Оригінал – тут.

Андрій Серветник, партнер компанії «Делойт»

Андрій Серветник /з особистого архіву

Андрій Серветник Фото з особистого архіву

Наша влада схожа на дитину, яка вважає, що гроші беруться з банкомата чи татового гаманця. Вона не здатна зрозуміти наслідки зупинки бізнесу та припинення податкових надходжень. Або ж просто продовжує стару випробувану популістичну політику, вдаючи, що вона «за справедливість» та проти «спроб відкупитися від армії». 

Оригінал – тут.

Олександр Косован, власник MacPaw 

Все дуже просто: або державі потрібен робочий бізнес та життєздатна економіка – тоді вона створює умови та забезпечує можливість працювати в умовах воєнного стану, або ні – тоді тотальна мобілізація та всі ресурси на війну, як на останній бій.

В умовах війни на виснаження другий варіант абсолютно програшний. А перший, на жаль, реалізований дуже сумнівно.

Прозорих правил не існує, а ті варіанти, які держава пропонує, або дуже обмежені, або дуже недоступні (бо банально навіть документи зібрати неможливо), або не відповідають очікуванням суспільства.

Олександр Косован /Володимир Герасимов для Forbes Україна

Олександр Косован Фото Володимир Герасимов для Forbes Україна

Як багато у нас в країні людей, які здатні створювати додану вартість, талановиті та підприємницькі, які щось створюють та рухають нашу країну та економіку?

Насправді не так багато. І їх потрібно цінувати, бо саме вони відрізняють нашу країну і дають шанс на майбутнє. Ми їх цінуємо і платимо відповідно.

«Економічне» бронювання – це простий фільтр, як залишити цих спеціалістів працювати на економіку. Ми не витягнемо війну на виснаження, якщо розвалимо економіку. Тому абсолютно підтримую необхідність «економічного» бронювання вже зараз.

Оригінал – тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні