Закон про мобілізацію /Getty Images
Категорія
Війна
Дата

«Мають встигнути всі». Запрацював новий закон про мобілізацію. Що змінилось для військовозобовʼязаних та бізнесу, які штрафи і що буде, якщо не встигнути оновити дані? Вичерпний гайд від Forbes

7 хв читання

Закон про мобілізацію вступив у силу 18 травня. Як він буде працювати на практиці? Фото Getty Images

Forbes зібрав пояснення та поради від юристів із ключових питань нового законодавства про мобілізацію, що набрало чинності 18 травня.

Як створити продукт, який полюблять клієнти? Отримайте цінні поради від співвласника monobank™ – Олега Гороховського. Купуйте квиток на Форум підприємців, який відбудеться 27 червня.

Сьогодні, 18 травня, набув чинності закон про мобілізацію. А 17 травня президент підписав закон щодо збільшення штрафів за ухилення від призову.  

Серед змін – електронний кабінет, штрафи від 17 000 грн, обов’язок носити з собою військовий квиток, обмеження на керування автомобілем тощо. 

Як нове законодавство буде працювати на практиці для громадян, які зобов’язання під час мобілізації є в бізнесу, які повноваження є в поліції та територіальних центрів комплектування (ТЦК), що очікує на чоловіків за кордоном?

Детальний гайд від Forbes. 

Що змінилося для військовозобовʼязаних 

Оновити військово-облікові дані необхідно упродовж 60 днів після набуття чинності закону про мобілізацію, тобто до 16 липня. Це стосується усіх чоловіків, що перебувають на військовому обліку. 

Виключення – особи, які були виключені з обліку за станом здоров’я, зазначає адвокат юридичної фірми Miller Андрій Новак. Попри це, він радить все одно оновити дані, особливо якщо з обліку зняли кілька років тому. Адже відомості можуть бути не внесені до реєстру «Оберіг».  

З 18 травня чоловіки призивного віку зобов’язані завжди мати з собою військово-обліковий документ. У разі відсутності передбачений штраф. Також поліція може затримати людину на три години для встановлення особи.

Процедура вручення повістки не змінилась. Її мають вручити особисто в руки представники ТЦК, а військовозобов’язаний – підписати. Вручити повістку можуть будь-де, зазначає адвокатка GOLAW Катерина Цвєткова

Електронних повісток не буде, цю норму з фінальної версії закону вилучили. 

Зміни для бізнесу 

Глобально для бізнесу нічого не змінилося. Підприємства мають, як і раніше, вести військовий облік працівників, вказує Новак із Miller. Бізнес має щороку звіряти дані з ТЦК щодо військовозобовʼязаних працівників та їхнього статусу, а також повідомляти про будь-які зміни в штаті.

Досі більшість підприємств нехтували цими правилами, вказує Новак. Хоча компанії формально не мають права брати на роботу військовозобовʼязаних працівників без уточнення облікових даних або якщо працівник не оновив їх.

Зафіксувати порушення можуть під час перевірки. На практиці приходять не до всього бізнесу, зазначає Новак із Miller. Штраф отримує керівник підприємства, уточнює він.

Тепер, через зниження мобілізаційного віку з 27 до 25 років, бізнес має проконтролювати, щоб працівники цього віку оновили облікові дані в ТЦК. А також оновити інформацію у своїй базі даних, додає юрист.

Під час воєнного стану Збройні сили (СБУ, ТЦК, органи розвідки) можуть тимчасово вилучити в підприємств транспорт: водний, сільськогосподарський, зокрема трактори, будівельну, вантажну техніку. 

Така опція у ЗСУ була і раніше, але тепер транспортні засоби, які перебувають на обліку ТЦК, заборонено відправляти за межі області або України, продавати чи здавати в оренду, а також використовувати як предмет застави, вказує Новак.  

ФОПів новий закон про мобілізацію не стосується, уточнює юрист.  

Покарання для порушників

Штрафи і для фізосіб, і для юросіб за порушення законодавства щодо мобілізації зміняться з набуттям чинності законопроєкту №10379, який Рада ухвалила в цілому, а президент уже підписав. Змінюються санкції за статтями 210 та 210-1 Адміністративного кодексу (КУпАП).

Які штрафи діятимуть за порушення мобілізаційного законодавства

(Натисніть «Читати більше», щоб відкрити повний текст)

Новий закон передбачає наступні штрафи:

  • У мирний час штраф за порушення правил військового обліку (ст. 210) становитиме від 3400 до 5100 грн. У воєнний — від 17 000 до 25 500 грн.  
  • Штраф за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію. Для фізосіб – від 5100 до 8500 грн у мирний час, у воєнний – від 17 000 до 25 500 грн. 
  • Для юридичних осіб, посадових та службових осіб органів влади, підприємств, установ, організацій: у мирний час – від 17 000 до 34 000 грн, у воєнний – від 34 000 до 59 500 грн. 

Кому загрожують штрафи на практиці? Найчастіше – військовозобовʼязаним, які не стали на облік, не прийшли до ТЦК за викликом, або не оновили дані, зазначає керівник практики Безпеки бізнесу в Juscutum Дмитро Дичаковський.  

Як виписуватимуть нові штрафи, покаже тільки практика, каже Новак із Miller. Досі штраф можна було отримати, прийшовши до ТЦК і не маючи актуальних даних, розповідає він. Також центри комплектування могли повідомляти про штраф поштою (наприклад, якщо особа не зʼявилася за повісткою). У разі несплати він подвоюється. Далі штраф може стягнути виконавча служба, яка, зокрема, має право ініціювати блокування банківських рахунків, додає Новак.

За новим законодавством ТЦК (але, що важливо, не представники поліції) може виписувати штрафи без складання протоколу. Наприклад, якщо особа не зʼявилася на виклик у ТЦК без поважної причини, або не повідомила про причину неприбуття, чи відмовилась від отримання повістки, вказує Дичаковський.  

Оскаржити штраф, що виписаний без складання протоколу, можна в суді. Аби уникнути ситуації, коли штраф прийшов, а людина про це не знає, Дичаковський радить регулярно перевіряти інформацію про штрафи на сайті виконавчої служби та в додатку «Дія».

Getty Images

Особам, які ухиляються від мобілізації, можуть обмежити право керувати транспортним засобом. Фото Getty Images

Покарання для ухилянтів

Особам, які ухиляються від мобілізації, можуть обмежити право керувати транспортним засобом. ТЦК можуть ініціювати це через суд, якщо людину вже штрафували за порушення правил військового обліку, але вона продовжує ухилятись від цих обовʼязків, вказує Цвєткова з GOLAW

Випадки, коли людину можуть притягнути до кримінальної відповідальності, залишилися незмінними. Наприклад, якщо людина не з’явилась до ТЦК за повісткою і їй надійшло попередження про кримінальну відповідальність за неявку, яку вона також проігнорувала. Тоді може буди відкрите провадження за ст. 337 КК України, зазначає керуючий партнер юркомпанії «Армада» Олександр Кузнєцов. 

Покарання за статтею – штраф від 5100 до 8500 грн або виправні роботи строком до одного року.   

Якщо людина пройшла військово-лікарську комісю (ВЛК) і отримала повістку з вимогою з’явитись до ТЦК або до військової частини для проходження військової служби, але проігнорувала це, їй загрожує ст. 336 Кримінального кодексу, каже Кузнєцов. Санкція – позбавлення волі від трьох до пʼяти років. 

Що робити тим, хто вчасно не пройшов ВЛК 

У великих містах уже вишикувались черги до ТЦК для оновлення даних та ВЛК. ТЦК не справляються з такою кількістю охочих. Що робити, аби не отримати штраф за пропущення строків?  

Необхідно засвідчити свою появу в ТЦК у вказаний день: це можна зробити, подавши заяву через уповноваженого працівника ТЦК, радить Кузнєцов з «Армада».

У документі потрібно зазначити дату та час, що вказаний у повістці, та те, що пройти ВЛК не вдалося через чергу або інші обставини, додає він. Заяву потрібно зробити у двох екземплярах: одну подати в ТЦК, а іншу, з відміткою про прийняття, залишити в себе.

На практиці якщо людина почала проходити ВЛК, і в ТЦК це бачать, малоймовірно, що її притягнуть до відповідальності, навіть якщо строки закінчились, вважає Новак із Miller.

Чи можуть продовжити термін оновлення даних з нинішніх 60 днів через черги? Поки що жодних законопроєктів у парламенті щодо цього немає, каже нардеп оборонного комітету Федір Веніславський. «Думаю, що через ТЦК, ЦНАП і єдиний електронний кабінет мають встигнути всі», – зазначив він. 

Getty Images

ТЦК тепер можуть на рівні з Нацполіцією вимагати в чоловіків пред’явити військово-облікові документи. Фото Getty Images

Які є повноваження в ТЦК, поліції та місцевої влади 

Працівники ТЦК тепер можуть на рівні з Нацполіцією вимагати в чоловіків пред’явити військово-облікові документи. Затримувати громадян ТЦК не можуть, це може робити тільки поліція, вказує керівниця судової практики юридичної фірми GOLAW Катерина Манойленко.

Поліцейські можуть затримати людину для встановлення особи або якщо вона перебуває в розшуку.  

Що можуть зробити представники ТЦК, коли бачать, що людина не оновила вчасно дані або не прийшла за повісткою? Передати інформацію поліції, яка вносить людину до бази розшуку АРМОР, вказує Новак із Miller. 

Відтак поліціянти можуть затримати людину і доставити її до ТЦК або до райвідділку для отримання повістки. Максимальний термін затримання – три години. Що робити, якщо цю норму порушують? Телефонувати в поліцію з повідомленням, що вас тримають у райвідділку/ТЦК, за можливості викликати адвоката або звернутись до Держбюро розслідувань, яке займається зловживаннями поліції, радить Новак із Miller.

З 17 липня поліція та ТЦК мають здійснювати відеофіксацію процесу перевірки документів або вручення повістки на випадок порушень чи спірних ситуацій, нагадує Манойленко з GOLAW.

Що мають робити органи місцевого самоврядування. На них покладаються обов’язки сповіщати про мобілізацію, взаємодіяти з ТЦК, планувати проведення мобілізаційної підготовки тощо, перераховує Новак з Miller.  

«Це загальні фрази, які не несуть конкретики, – каже він. – На практиці я не чув, щоб місцева влада щось робила».

«Мають встигнути всі». Запрацював новий закон про мобілізацію. Що змінилось для військовозобовʼязаних та бізнесу, які штрафи і що буде, якщо не встигнути оновити дані? Вичерпний гайд від Forbes /Фото 1

Мобільний застосунок «Резерв+», який розробило Міністерство оборони

Інші способи оновити дані: ЦНАП та електронний кабінет

Нововведення, що дозволяє оновити дані через Центри надання адмінпослуг (ЦНАП), стосується саме уточнення облікових даних, тому ними може скористатись людина, що вже стоїть на військовому обліку. Зробити це, а також пройти ВЛК чи змінити військово-облікову спеціальність можна лише в ТЦК, вказує старша юристка GOLAW Анастасія Клян.

Для використання електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста необхідно пройти ідентифікацію. Способи: кваліфікований електронний підпис чи система Bank ІD.

Відповідний мобільний застосунок, що називається «Резерв+», доступний для завантаження через App Store та Google Play Market з 18 травня, повідомили напередодні в Міноборони. У ньому можна буде оновити наступні дані: мобільний телефон, фактичне місце проживання та e-mail. Направлення на ВЛК при оновленні через застосунок надаватись не буде, запевняють у Міністерстві оборони. «Воно може бути виписане згодом у разі потреби», – ідеться в релізі відомства.

З 18 червня у застосунку «Резерв+» зʼявиться QR-код, відсканувавши який представники влади зможуть отримати інформацію про статус особи як військовозобовʼязаного, призовника або резервіста, розповіли в Міноборони. Як працюватиме цей додаток – у відео від пресслужби МО. 

Що змінилось для чоловіків за кордоном

З 18 травня МЗС відновить надання консульських послуг для чоловіків 18–60 років послуг, ідеться на сайті відомства. Але для цього потрібно надати військово-обліковий документ з оновленими даними у паперовому або електронному вигляді. 

Чіткий механізм оновлення даних за кордоном все ще узгоджується, зазначає Кузнєцов з «Армада». У перехідних положеннях закону про мобілізацію вказано, що громадяни за кордоном можуть уточнити облікові дані через електронний кабінет військовозобовʼязаного. Інший варіант – надіслати їх на офіційну електронну адресу ТЦК, в якому особа перебуває на військовому обліку або подзвонити туди, додає Кузнєцов.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Передзамовлення нового номеру Forbes Ukraine. Купуйте зараз за 209 грн замість 279 грн

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні