Канада почне розслідування щодо OpenAI через проблеми з конфіденційністю /Колаж Анна Наконечна
Категорія
Новини
Дата

Канада почне розслідування щодо OpenAI через проблеми з конфіденційністю

Колаж Анна Наконечна

Канадські регулятори конфіденційності починають спільне розслідування збору та використання даних компанією OpenAI, творцем ChatGPT, пише Reuters

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Федеральний регулятор конфіденційності разом із колегами у Квебеку, Британській Колумбії та Альберті розслідує, чи отримала OpenAI згоду на збір, використання та розкриття особистої інформації людей через ChatGPT, заявило Управління комісара з конфіденційності Канади.
  • Запуск сенсаційного чат-бота ChatGPT спровокував гонку ШІ серед технологічних гігантів, таких як Alphabet Inc. і Meta, що поставило уряди у важке становище, оскільки вони обмірковують закони, що регулюють використання нової технології.
  • ChatGPT може генерувати статті, есеї, жарти і навіть вірші у відповідь на запити. OpenAI, приватна компанія, що підтримується Microsoft Corp., зробила його загальнодоступним безкоштовно наприкінці листопада.
  • Канадське розслідування також розгляне, чи дотримується компанія «своїх зобовʼязань щодо відкритості та прозорості, доступу, точності та підзвітності».
  • «Оскільки це активне розслідування, жодних додаткових подробиць немає», – заявили в офісі комісара, додавши, що результати розслідування будуть оприлюднені.

Контекст

У середині березня компанія OpenAI представила четверту версію мовної моделі ChatGPT. Після цього понад 1000 технологічних лідерів і дослідників підписали відкритого листа із закликом ввести шестимісячний мораторій на розробку нових систем, оскільки технології ШІ становлять «серйозні ризики для суспільства та людства». Через кілька днів 19 нинішніх і колишніх лідерів Асоціації з розвитку штучного інтелекту, академічного товариства з 40-річною історією, випустили власний лист із попередженням про ризики, повʼязані зі ШІ. 

11 травня депутати Європарламенту проголосували за широкий набір правил, які стануть частиною європейського закону про штучний інтелект, включаючи повну заборону майже всіх засобів розпізнавання осіб та обмеження для чат-ботів, таких як ChatGPT, пише Financial Times. Європейський Союз і США мають намір активізувати співпрацю в галузі штучного інтелекту з метою встановлення мінімальних стандартів для роботи галузі до набуття чинності законодавством, заявила європейська комісарка з питань конкуренції Маргрете Вестагер, пише Reuters.

Нещодавно СЕО OpenAI Сем Альтман запропонував законодавцям США розглянути питання про видачу компаніям ліцензій на розробку потужного штучного інтелекту, подібного до того, що лежить в основі чат-бота його компанії, пише Financial Times. Перед свідченнями у Сенаті Альтман брав участь у нараді у Білому домі, присвяченій ШІ, на якій обговорювалися способи забезпечення нормативних гарантій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні