Категорія
Новини
Дата

Канівська ГАЕС стане першою в Україні недосяжною для ракетних ударів – гендиректор «Укргідроенерго»

1 хв читання

Канівська гідроакумулююча станція (ГАЕС), будівництво якої планують почати у 2025 році, стане першою в Україні, недосяжною для російських ракетних ударів, повідомив генеральний директор «Укргідроенерго» Ігор Сирота в інтерв’ю Forbes Ukraine.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • Перша спроба побудувати Канівську ГАЕС на 3600 МВт відбулася у 1980-х роках, але з того часу проєкт неодноразово зупиняли і змінювали. Новий проєкт передбачає будівництво станції на 1000 МВт.
  • У зв’язку з російськими ракетними атаками «Укргідроенерго» оновило проєкт будівництва: станцію вирішили заховати «під бетон» за прикладом створення енергооб’єктів у Південній Кореї.
  • Над проєктом будівництва «Укргідроенерго» працює з іноземними інвесторами, урядом Канади, ЄБРР і Світовим банком. 
  • Очікувана вартість будівництва – в діапазоні $1,5–2 млрд. Точної суми поки що немає, але вартісні показники приблизно однакові у світі: будівництво одного кіловата гідроакумулюючої станції в Європі коштує близько $2000. Ціна може коливатися залежно від умов розташування та технічних рішень, підкреслив Сирота.

Контекст

У планах «Укргідроенерго» – також будівництво нової Каховської ГЕС. Після того, як ворог зруйнував Каховську ГЕС-1 на 343 МВт, колишні плани з будівництва Каховської ГЕС-2 на 270 МВт відпали, і тепер планується будувати єдину ГЕС на 600–650 МВт. Але це можливо лише після повної деокупації Херсонської області, підкреслює Сирота. Вартість будівництва – близько $1 млрд.

Ще одне завдання – відбудувати зруйновану росіянами ДніпроГЕС: на це піде щонайменше три роки і сотні мільйонів доларів, зазначив Сирота у розмові з Forbes.

Обстрілювати енергетичну інфраструктуру України Росія почала 10 жовтня 2022 року. З того часу атаки з різною періодичністю зруйнували понад 9 ГВт генерації електроенергії. Крім того, 18 ГВт потужностей перебувають у російській окупації.

Дефіцит електроенергії, спричинений варварськими діями Росії, українці долають різними методами, зокрема збільшенням розподіленої генерації та імпортом електроенергії. Скільки електроенергії Україна вже імпортувала в 2024 році, скільки за це заплатила і чому поставки з Європи обмежені, читайте у статті Forbes Ukraine.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд