Каховська гідроелектростанція до знищення /Shutterstock
Категорія
Гроші
Дата

Україна вирішила будувати нову Каховську ГЕС за $1 млрд. Чи дійсно вона потрібна? Пояснює керівник «Укргідроенерго» Ігор Сирота

Каховська гідроелектростанція до знищення Фото Shutterstock

Уряд вирішив відбудувати Каховську ГЕС. Нова станція може бути потужнішою та екологічнішою, проте її вартість – $1 млрд. Чи потрібна вона Україні? Бліц-інтервʼю з керівником «Укргідроенерго» Ігорем Сиротою.

18 липня уряд ухвалив постанову про експериментальний проєкт з початку відбудови Каховської ГЕС, який розбито на два етапи.

Перший – проєктування тимчасових гребель каховського гідровузла та будівництво підпірної споруди біля Дніпровської ГЕС.

Другий етап розпочнеться після відновлення контролю України над територією навколо зруйнованої Каховської ГЕС. Він передбачає обстеження та демонтаж зруйнованих споруд, розробку проєкту будівництва Каховської ГЕС та зведення тимчасової греблі.

Лише після цього розпочнеться будівництво нової гідроелектростанції. Якою вона буде та чи потрібна, розповів Forbes у бліц-інтерв’ю керівник «Укргідроенерго» Ігор Сирота.

Яка мета відбудови Каховської ГЕС? У чому її важливість для української енергосистеми, адже зараз стрімко розвиваються energy storage

Важливість ГЕС для енергосистеми на пʼятому місці в порядку денному. Важливіші питання, які повʼязані з існуванням Каховського водосховища:  

  • Як покрити дефіцит води в Херсонській, Запорізькій та Дніпропетровській областях, які залежали від поставок із Каховського водосховища? Херсонська область втратила 94% води для сільського господарства та промисловості. Втрата Дніпропетровської області – 64%, Запорізької – 70%. Повноцінної альтернативи немає. 
  • Як компенсувати втрату зрошувальної системи, яка живилась із Каховського водосховища? Також без Каховського водосховища неможливо відновити водопостачання Криму після його деокупації. 
  • Як забезпечити водою Запорізьку АЕС після деокупації? Повноцінний запуск станції після деокупації неможливий без відновлення Каховського водосховища. 
  • Як забезпечити річкове судноплавство Дніпром? Наразі глибина на місці Каховського водосховища – до 2 м проти 16 м водосховища. 

Якщо ми зможемо розвʼязати ці питання без відновлення Каховської ГЕС, то тоді можна буде обговорювати, чи є доцільність будівництва гідроелектростанції. Проте наразі ГЕС – єдине розвʼязання цих проблем.   

Яка роль станції для енергосистеми?

Миколаївська, Херсонська, а також частина Дніпропетровської та Запорізької областей мають в Україні найбільше сонячних днів, також це найбільша вітрова зона. Тому ці регіони найкраще підходять для розвитку зеленої енергетики. Генерація вітрових та сонячних електростанцій малопрогнозована, тому має балансуватися традиційною генерацією – тепловими чи гідроелектростанціями. Саме тому на півдні України має бути потужна гідроелектростанція для балансування зеленої енергетики

з особистого архіву

Гендиректор «Укргідроенерго» Ігор Сирота. Фото з особистого архіву

Наскільки ефективною Каховська ГЕС була для балансування енергосистеми? Чи розглядається варіант будівництва більш потужної станції після деокупації? 

Так, замість 335 МВт розглядаємо можливість будівництва станції потужність 550–600 МВт. Будемо розглядати варіант спорудження агрегатів, які зможуть працювати як у генераторному, так і в насосному режимі. Проєкт також передбачає будівництво рибоходу, якого не було на зруйнованій станції. 

Ваша попередня оцінка будівництва нової Каховської ГЕС у $1 млрд залишається незмінною? 

Будувати на новому місці набагато простіше. Ми поки що не розуміємо, які наслідки підриву, оскільки частина греблі досі перебуває під водою. Невідомо, в якому вона стані. Приблизно ми розуміємо, що вартість 1 кВт потужності – $2000. Така вартість будівництва ГЕС у Європі. Якщо ми плануємо будувати станцію потужність 550–600 МВт, то загальна вартість буде $1–1,2 млрд.

Як відсутність Каховської ГЕС впливає на ефективність роботи всього каскаду дніпровських електростанцій? 

Зараз ДніпроГЕС працює з обмеженнями, оскільки для роботи всіх агрегатів бракує рівня води. Буває так, що працює два агрегати, а нам потрібно 10. Для повноцінної роботи ДніпроГЕС рівень води має бути мінімум 12–12,5 м, а він зараз знижується до 11,5 м. 

Ми очікуємо складної зими, коли знадобиться вся балансувальна потужність. Тому плануємо зробити насип біля ДніпроГЕС, який дозволить підняти рівень води на 1 м. Важливо зробити його до початку осінньо-зимового періоду.

Це те, що передбачає перший етап постанови уряду? 

Так, маємо встигнути зробити цей насип до початку осінньо-зимового періоду. Це перший етап. 

Наслідки знищення Каховської ГЕС

Вночі 6 червня, приблизно о 2:50, російські військові підірвали машинний зал Каховської ГЕС. Вода з Каховського водосховища ринула вниз за течією Дніпра крізь утворений у греблі отвір шириною близько 170 м. Спустошення Каховського водосховища призвело до повені. 

Постраждало близько 20 000 будинків, понад 150 багатоповерхових будівель у місті Херсон, було знищено зрошувальну систему протяжністю понад 12 000 км, постраждали понад 290 км доріг, непоправні втрати завдані екології. Загальні збитки від трагедії KSE Institute оцінює у $2 млрд.

Спустошення Каховського водосховища завершилося 24 червня, за оцінкою Українського гідрометеорологічного інституту та НАН України. На 15 липня площа Каховського водосховища зменшилася майже на 90%, до 261,1 кв. км з 2065 кв. км. Науковці вважають малоймовірним повернення території колишнього водосховища до природного стану через зміни клімату, знищення ґрунтового покриву та зарегульованість Дніпра вище за течією.

Каховська гідроелектростанція збудована в середині 1950-х років. Вище за течією утворилось Каховське водосховище площею понад 2000 кв. км. 

Завдяки дамбі рівень води у сховищі піднявся до 16 м. Одна з «Великих будов комунізму» дозволила прокласти Каховський канал, Північно-Кримський канал і канал Дніпро – Кривий Ріг, які на півдні України утворили зрошувальну систему протяжністю понад 12 000 км.

Потужність Каховської ГЕС була невелика – 335 МВт. Для прикладу: потужність ДніпроГЕС – майже 1600 МВт.

На другому етапі планується будівництво тимчасової греблі на місці Каховської ГЕС. Яка її мета? 

Буде побудовано гідроспоруду шириною 150 м внизу та 15 м згори, довжиною 800 м. Вона йтиме від шлюзу до греблі, яка залишилася після руйнування. Будемо будувати її після деокупації станції і маємо встигнути до паводка, щоб почати відновлення водосховища. 

Яка вартість реалізації першого і другого етапів? 

Ще розробляємо проєкт, тому поки що не можу сказати. 

Що буде, якщо ГЕС не відновлювати? Чи повернеться територія колишнього Каховського водосховища до природного стану? 

Ні, це буде болотиста місцевість. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні