Категорія
Новини
Дата

Катар домовився про перше повернення українських дітей, депортованих Росією. У таємних переговорах брав участь Абрамович

Катар виступив посередником в угоді щодо воззʼєднання чотирьох українських дітей з їхніми сімʼями після того, як Росія розлучила їх під час повномасштабного вторгнення, пише Financial Times. У таємних переговорах також брали участь Саудівська Аравія, Туреччина та російський мільярдер Роман Абрамович.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Діти віком від двох до 17 років є першими, кого повернуть до України після того, як цього літа Катар та кілька інших посередників активізували зусилля щодо їхнього порятунку.
  • Одна семирічна дитина уже повернулася в Україну через країни Балтії та Польщу, інша – прямує через Катар разом зі своєю матірʼю, а ще двоє, як очікується, вирушать в Україну через Катар пізніше цього тижня.
  • Переговори про воззʼєднання сімей зосереджені на тисячах українських дітей, які були вивезені до Росії та утримувалися у дитячих будинках або були усиновлені російськими сімʼями.
  • «Протягом останніх кількох тижнів ми підтримували постійний діалог з нашими українськими та російськими колегами, визначаючи галузі спільних інтересів, довкола яких можна полегшити непрямі переговори», – сказала Лолва Аль-Хатер, міністерка міжнародного співробітництва Міністерства закордонних справ Катару.
  • Посередники та західні союзники України сподіваються, що переговори з таких питань, як діти, можуть зрештою привести до ширших мирних переговорів.
  • Андрій Єрмак, голова Офісу президента, повідомив Financial Times у вересні, що Україна протягом кількох місяців працювала з наслідним принцом Саудівської Аравії Мухаммедом ібн Салманом, президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом та Абрамовичем, щоб спробувати укласти угоду щодо дітей. Він сказав, що Україна залучила багато країн з цього питання.
  • Єрмак додав, що Абрамович «співпрацював із нашою розвідкою, щоб допомогти» у питанні українських дітей, а також у питанні повернення військовополонених.
  • Наразі незрозуміло, скількох ще дітей Росія дозволить повернути в Україну через катарський механізм. Уповноважена Росії з прав дитини Марія Львова-Бєлова, ордер на арешт якої видав Міжнародний кримінальний суд, поділилася коротким початковим списком українських дітей, які підлягають поверненню, з командою катарських дипломатів, які перевірили особу кожної дитини, повідомив чиновник, пише Reuters.

Контекст

Україна стверджує, що Росія організувала викрадення майже 20 000 дітей. Гуманітарна лабораторія Єльського університету повідомляє, що щонайменше 6000 українських дітей було переміщено до Росії.

За словами уповноваженої президента України з прав дитини Дар’ї Герасимчук, Росія мала «добре сплановану політику геноциду» щодо українців. «Вони викрадають дітей, щоб поповнити свою націю, що вимирає», – наводить її слова FT.

17 березня палата попереднього провадження Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт двох осіб у контексті війни в Україні – президента РФ Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини при президентові РФ Марії Львової-Бєлової. Зазначається, що Путін, ймовірно, несе відповідальність за воєнний злочин незаконної депортації дітей та незаконного переміщення з окупованих територій України на територію Росії.

За даними суду, злочини, ймовірно, скоєні на окупованій території України як мінімум з 24 лютого 2022 року. 

У липні Financial Times із посиланням на чотири джерела писав, що Саудівська Аравія і Туреччина прагнуть укласти угоду з репатріації українських дітей, які вивезені до Росії та утримуються в дитячих будинках або усиновлені російськими сімʼями. Питання репатріації переселених українських дітей є настільки спірним, що українські та російські офіційні особи відмовляються розмовляти одна з одною безпосередньо, на відміну від деяких минулих обмінів полоненими чи переговорів про припинення вогню.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні