Категорія
Новини
Дата

Саудівська Аравія та Туреччина ведуть секретні переговори про повернення українських дітей, депортованих Росією – FT

1 хв читання

Саудівська Аравія і Туреччина прагнуть укласти угоду з репатріації українських дітей, які вивезені до Росії та утримуються в дитячих будинках або усиновлені російськими сімʼями, пише Financial Times із посиланням на чотирьох людей, знайомих з переговорами.

Ключові факти

  • Чиновники у Києві та Москві складають списки тисяч дітей, переміщених до Росії після її вторгнення в Україну, у рамках посередницького процесу, про який раніше не повідомлялося.
  • За словами двох джерел, в обговореннях також бере участь колишній власник футбольного клубу «Челсі» Роман Абрамович, який раніше виступав посередником у мирних переговорах і обміні полоненими.
  • Питання репатріації переселених українських дітей є настільки спірним, що українські та російські офіційні особи відмовляються розмовляти одна з одною безпосередньо, на відміну від деяких минулих обмінів полоненими чи переговорів про припинення вогню.
  • «Прямого спілкування з російською стороною немає», – сказала уповноважена президента України з прав дитини Дар’я Герасимчук. – Більш того, ми переконані, що жодних переговорів у цьому напрямі бути не може, тому що йдеться не про обмін військовополоненими, це цивільні особи, це діти».
  • За словами дипломата, поінформованого про переговори, Саудівська Аравія підняла питання дітей на зустрічі офіційних осіб обраних членів G20 у Копенгагені в червні у рамках ширших дискусій щодо необхідності переговорів третіх сторін як з Україною, так і з Росією.

Контекст

Україна стверджує, що Росія організувала викрадення майже 20 000 дітей. Гуманітарна лабораторія Єльського університету повідомляє, що щонайменше 6000 українських дітей було переміщено до Росії.

За словами Герасимчук, Росія мала «добре сплановану політику геноциду» стосовно українців. «Вони викрадають дітей, щоб поповнити свою націю, що вимирає», – цитує її FT.

17 березня палата попереднього провадження Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт двох осіб у контексті війни в Україні – президента РФ Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини при президентові РФ Марії Львової-Бєлової. Зазначається, що Путін, ймовірно, несе відповідальність за воєнний злочин незаконної депортації дітей та незаконного переміщення з окупованих територій України на територію Росії.

За даними суду, злочини, ймовірно, скоєні на окупованій території України як мінімум з 24 лютого 2022 року. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні