Категорія
Новини
Дата

Казахстан фіксує збільшення попиту на уран. Східноєвропейські АЕС прагнуть скоротити залежність від РФ

Казахстанська державна компанія з видобутку урану «Казатомпром» готує запаси, враховуючи збільшення попиту, зокрема з боку східноєвропейських виробників електроенергії, які хочуть скоротити свою залежність від Росії, пише Bloomberg.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Деякі АЕС у Східній Європі, які раніше отримували збагачений уран із Росії, шукають контракти з 2025 року, заявив генеральний директор «Казатомпрому» Єржан Муканов. 
  • За його словами, геополітична невизначеність змінює потоки ядерного палива, що спонукає деяких виробників електроенергії створювати запаси.
  • «Ми готуємо наші запаси до видобутку, щоб мати можливість реагувати на запити ринку», – сказав Муканов.
  • США належать до країн, які прагнуть скоротити свою залежність від збагаченого урану з Росії, найбільшого у світі постачальника ядерного палива. Поки що цього недостатньо, щоб запобігти різкому зростанню російського ядерного експорту після вторгнення в Україну, що збільшило доходи Кремля та зміцнило його вплив.
  • Очікується, що попит на уран зросте приблизно на третину до 2030 року, заявила Всесвітня ядерна асоціація минулого року, пославшись на збільшення потужності реакторів на 16%. 
  • Казахстан, який виробляє понад 40% урану у світі, планує цього року зберегти виробництво на рівні близько 22 000 т.
  • «Казатомпром» планує цього року відкрити третій експортний маршрут, відправляючи уран через один із портів Китаю, сказав генеральний директор. Наразі компанія постачає атомне паливо через Росію та через Каспійське море до Чорного моря.
  • За словами Муканова, зростає попит з боку Китаю, який шукає уран для завантаження нових атомних електростанцій та збільшення власних запасів. Він додав, що мета Китаю – мати «безперервні довгострокові постачання».

Контекст

Після вторгнення в Україну російський ядерний експорт зріс, що збільшило доходи Кремля та зміцнило його вплив на глобальних покупців, оскільки США та їхні союзники ухиляються від запровадження санкцій щодо цієї галузі, пише Bloomberg. Дані про торгівлю свідчать, що продажі російського ядерного палива та технологій за кордоном зросли більш ніж на 20% у 2022 році. Закупівлі країн – членів Європейського Союзу досягли найвищого рівня за три роки. Від Єгипту та Ірану до Китаю та Індії цей бізнес РФ процвітає.

«Росатом» постачає приблизно пʼяту частину збагаченого урану, необхідного для 92 реакторів у США. У Європі на компанію покладаються комунальні підприємства, які виробляють електроенергію для 100 млн людей. 

Вартість постачання ядерного палива за останній рік зросла, внаслідок чого понад $1 млрд від експорту надійшло до російського бюджету, згідно зі звітом Королівського інституту обʼєднаних служб, пише The New York Times. Європі важко позбутися залежності від «Росатому». Після вторгнення в Україну в лютому 2022-го деякі європейські країни почали відходити від російської ядерної енергетики.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні