Категорія
Новини
Дата

Китай імпортував російський уран для потенційно збройового реактора CFR-600 – Bloomberg

У грудні минулого року російські інженери доставляли величезну партію ядерного палива на віддалений острів Чанбяо, пише Bloomberg. Представники американської розвідки прогнозують, що реактор CFR-600, який там розташований, почне працювати цього року і вироблятиме плутоній збройової якості, який може допомогти Пекіну збільшити свої запаси боєголовок у чотири рази протягом наступних 12 років.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Постачання російського ядерного палива для нового китайського реактора викликає стурбованість у США щодо можливості виробництва збройового плутонію.
  • Зазначається, що реактор на острові Чанбяо може допомогти Пекіну збільшити свої запаси боєголовок у чотири рази протягом наступних 12 років, це дозволило б Китаю зрівняти свій арсенал з ядерними арсеналами, розгорнутими зараз США та Росією.
  • Зростання можливостей Китаю щодо розширення своєї атомної зброї повʼязане з тим, що останній договір, що обмежує стратегічні запаси США і Росії, знаходиться на межі краху на тлі зростаючої конфронтації через війну в Україні. «Очевидно, що Китай отримує вигоду від підтримки Росії», – сказала Ханна Нотте, німецький експерт із контролю над озброєннями. 
  • Ризик для Пекіна полягає в тому, що США можуть розширити свої власні арсенали у відповідь на нарощування Китаєм, а також на розірвання Кремлем договорів про контроль над озброєннями, і «суперечності тільки збільшуватимуться», сказала вона.
  • За оцінками військових планувальників, CFR-600 може відіграти вирішальну роль у збільшенні запасів боєголовок Китаю до 1500–2035 з нинішніх 400 одиниць.
  • Представники Пентагону кажуть, що постачання російською державною корпорацією «Росатом» 12 грудня 6477 кг урану підживлює атомну програму, яка може дестабілізувати військовий баланс країн Азії, де зростає напруженість через Тайвань. 
  • Китай відкидає побоювання США. Міністерство закордонних справ у Пекіні заявило, що Китай «суворо виконав свої зобовʼязання щодо ядерного нерозповсюдження» та добровільно передав «частину цивільної ядерної діяльності» Міжнародному агентству з атомної енергії. Представник міністерства оборони Тан Кефей заявив 23 лютого, що США неодноразово звеличували «китайську ядерну загрозу» як привід для розширення свого стратегічного арсеналу, тоді як Китай дотримувався оборонної політики, яка не передбачає застосування ядерної зброї першим.
  • Дані RUSI показують, що в період з вересня по грудень Росія експортувала до Китаю для CFR-600 майже в сім разів більше збагаченого урану, ніж всього матеріалу, вивезеного по всьому світу під егідою США і МАГАТЕ за останні три десятиліття. У цей період Китай заплатив близько $384 млн трьома траншами за 25 000 кілограмів палива CFR-600 від «Росатома».

Контекст

CFR-600 є частиною амбітної програми Китаю вартістю $440 млрд, спрямованої на те, щоб до середини наступного десятиліття обігнати США та стати найбільшим у світі постачальником ядерної енергії. На відміну від традиційних легководних реакторів, він працює на комбінації високозбагаченого урану і так званого змішаного оксидного палива, в результаті якого як побічний продукт виходить збройовий плутоній.

Китай також будує завод у пустелі в провінції Ганьсу, призначений для вилучення плутонію з відпрацьованого палива CFR-600. Пекін припинив добровільно повідомляти МАГАТЕ про запаси плутонію з 2017 року.

На початку 2021 року США та Росія подовжили дію договору про обмеження стратегічного наступального озброєння на пʼять років. Продовження дії нового договору гарантувало, що є обмеження, що піддаються перевірці, на російські міжконтинентальні балістичні ракети, БРПЧ і важкі бомбардувальники до 5 лютого 2026 року. США оцінювали виконання РФ своїх зобовʼязань за новим договором про СНО щороку з моменту набрання чинності договором у 2011 році.

21 лютого президент РФ Володимир Путін у посланні до Федеральних зборів повідомив, що Росія призупиняє участь у договорі про стратегічні наступальні озброєння. Також він доручив Міноборони Росії та «Росатому» підготуватись до випробувань російської ядерної зброї.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні