Категорія
Новини
Дата

Казахстанська Kaspi.kz залучила $1 млрд на IPO у Нью-Йорку

Казахстанська фінтех-компанія Kaspi.kz 18 січня залучила у ході IPO на Nasdaq $1 млрд, пише Bloomberg. Компанія розмістила 11,3 млн міжнародних депозитарних акцій за ціною $92 за штуку. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Ціна була на 5,3% нижчою від рівня закриття в четвер глобальних депозитарних розписок Kaspi.kz, що торгуються в Лондоні.
  • Продаючими акціонерами виступили Вʼячеслав Кім, Михайло Ломтадзе та Asia Equity Partners Limited.
  • На 1 січня 2024 року частки акціонерів Kaspi.kz розподілилися так: Baring Vostok – 27,53% простих акцій, Михайло Ломтадзе – 24,67%, Вʼячеслав Кім – 23,47%.
  • Капіталізація Kaspi.kz, акції якої почнуть торгуватися в Нью-Йорку, становить близько $18 млрд.
  • IPO Kaspi.kz стало найбільшим на американській біржі з моменту розміщення Birkenstock Holding Plc на $1,48 млрд у жовтні 2023 року. 

Контекст

Kaspi.kz – найбільший платіжний, торговий майданчик та екосистема фінансових технологій у Казахстані. Через мобільний додаток можна оплачувати без комісії 5000 послуг, переказувати гроші, купувати онлайн речі та авіаквитки. Через програму також можна оформлювати кредит у банку Kaspi Bank. У Казахстані додаток має 8,5 млн клієнтів.

У 2020 році Kaspi.kz залучив $1 млрд на IPO у Лондоні, ставши найдорожчою компанією в історії Казахстану. Тоді одна глобальна депозитарна розписка фінтеху пропонувалася інвесторам $33,7 і було продано 29,6 млн паперів.

Kaspi.kz також котирується як на Казахстанській фондовій біржі, так і на Міжнародній біржі Астани. 

За підсумками трьох кварталів 2023 року чистий прибуток компанії перевищив $1,2 млрд при доході в понад $2,8 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні