Категорія
Новини
Дата

Керівник Нацполіції розповів, як визначали російські й білоруські компанії для арешту

2 хв читання

У перші дні повномасштабної війни Нацполіція запобігла вивезенню 200 млрд грн з країни. В інтервю Forbes голова Нацполіції Ігор Клименко розповів, як правоохоронці виявляли російські та білоруські активи на території України.

Ключові факти

  • З першого дня повномасштабної війни Нацполіція почала виявляти російські та білоруські активи в Україні. Робота велась за декількома напрямами. Перший – це компанії, власниками яких є громадяни Росії. Таких знайшли 16 000. Але після першої перевірки правоохоронці виокремили 1500 компаній, які реально мали хоч якісь активи на своїх рахунках.
  • Другий – це імпортери з Російської Федерації та Республіки Білорусь. Щоб уникнути сплати податків, вони не реєструвалися на постійній основі в Україні. Таких підприємств було близько 7000. У 2021 році вони під виглядом імпортних операцій вивели з України $8,5 млрд і мали по контрактах заборгованість близько $6 млрд. Тобто загалом $14,5 млрд – загальний збиток, якого завдано державі. 
  • Третій – це компанії, які отримували позики та кредити саме від російських компаній. Тобто реальні власники були в Російській Федерації, але ці компанії мали підставних контрольованих осіб на території України, Європейського Союзу чи інших країн. Такі компанії працювали за схемою повернення позик офшорним юрисдикціям у вигляді виплати дивідендів, роялті й так далі. 
  • Правоохоронці наклали арешт на активи на суму понад 28 млрд грн.

У межах пошуку російських та білоруських активів правоохоронці

  • Арештували цінні папери акціонерного товариства «Альфа-Банк» на 12 млрд грн, та кошти – у розмірі 400 млн грн. П’ять фігурантів, працівників Альфа-Банку, отримали підозри.
  • Передали до АРМА бурові установки товариства з обмеженою відповідальністю «Сервіс-ойл» для буріння, обладнання для сейсмічної розвідки та гідророзриву пластів – сума 4 млрд грн. Власники компанії утворили «дочку», яка здавала в оренду бурові установки. «Дочка» належала білорусам. Отримані гроші виводились до Білорусі, а потім – у РФ.
  • В Оксани Марченко арештоване нерухоме майно, земельні ділянки, автомобілі люксові – на 700 млн грн. 
  • На території України заарештовано 530 залізничних вагонів та універсальних контейнерів на суму 317 млн грн. Вони передані до АРМА.
  • Дев’ять двигунів для літаків Ан-124 «Руслан», замовником яких виявилася російська компанія, яка здійснює перевезення на користь міноборони РФ. Вартість арештованого – 1 млрд грн.

Контекст

З 24 лютого 2022 року до Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) передали 30 000 одиниць рухомого майна, 1200 обʼєктів нерухомості, корпоративні права 50 юридичних осіб, а також €1,5 млн, $957 000 та 200 млн грн. 

За час війни агентство передало декілька активів в управління державі. Так, НАК «Нафтогаз України» отримала 26 облгазів, що раніше належали компанії, повʼязаній із Дмитром Фірташем, та 200 АЗС мережі Glusco, що асоціюється з Віктором Медведчуком, а також дві ТЕЦ у Львівській області та акції «Донецькоблгазу».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні