Категорія
Новини
Дата

З початку війни АРМА отримало активів на $1,5 млрд. Інфографіка Forbes

З 24 лютого державне Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) отримало за рішенням суду десятки різноманітних компаній, що належать росіянам, урядовим структурам РФ та Білорусі або українським колаборантам. Серед них – Миколаївський глиноземний завод російського бізнесмена Олега Дерипаски, яхта, літак і мережа АЗС Glusco Віктора Медведчука, ТРЦ Ocean Plaza. Forbes оцінив загальну вартість активів АРМА у $1,5 млрд.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Найдорожчі активи, які з початку війни перейши до АРМА: 20 000 залізничних вагонів від різних власників вартістю $300 млн; Миколаївський глиноземний завод ($210 млн); яхта ($200 млн), літак ($67 млн) і мережа АЗС Glusco ($80 млн) Віктора Медведчука; частка у 26 облгазах ($200 млн), які належали компанії, повʼязаній з Дмитром Фірташем; російська частина корпоративних прав ТРЦ Ocean Plaza ($80 млн); актив «Росатому» «Енергомашспецсталь» ($80 млн); мережа АЗС Tatneft ($40 млн); майно екснардепа Дмитра Святаша ($15 млн); Форвард Банк російського бізнесмена Рустама Таріко ($11 млн).
  • Загальна оцінка у $1,5 млрд не включає дрібних активів, вони суттєво не змінюють загальну вартість.
  • За підрахунками агентства, з 24 лютого АРМА отримала в управління активів на понад 12,3 млрд грн. В кінці липня в СБУ заявили, що тільки протягом одного тижня до АРМА передали арештовані активи на близько 15 млрд грн.
  • У 2021 році АРМА змогло продати 15 арештованих активів. Серед них – транспортні засоби, сільськогосподарська продукція, посіви зернових, текстиль тощо. Найдорожчий актив – понад 3000 т соняшникової олії, продані за 93 млн грн. Загальні надходження від продажу активів у 2021 році – 110 млн грн. Також у 2021-му надходження від управління активами АРМА становили 42 млн грн, що майже втричі більше, ніж у 2020 році (15,7 млн грн). 
  • За весь час роботи АРМА перерахувало до бюджету близько 100 млн грн чистих надходжень, понад 300 млн грн з реалізованого на торгах арештованого майна та понад 130 млн грн – відсотків з арештованих коштів.
З початку війни АРМА отримало активів на $1,5 млрд. Інфографіка Forbes /Фото 1

Контекст

1 квітня Верховна Рада ухвалила порядок націоналізації майна, що належить громадянам РФ та будь-яким фізичним та юридичним особам, які публічно заперечують російсько-українську війну.

З початку повномасштабного вторгнення в управління держави перейшли 80 майнових комплексів (санаторії, спортивні установи тощо) у різних регіонах орієнтовною вартістю 7 млрд грн, які були незаконно виведені з державної власності і передані на баланс профспілок України.

Також до АРМА передані активи 19 українських компаній, що контролювалися російськими корпораціями «Ростех», «Роснефть», «Газпром», «РусАл», «Росатом», «Група ГМС», «Татнефть» і російськими банками на загальну суму понад 7,75 млрд грн, а також тисячі закріплених за ними об’єктів нерухомого та рухомого майна на сотні мільйонів гривень.

До АРМА за ініціативи СБУ передані такі об’єкти, як: готелі «Турист» і «Дружба» у Києві; санаторій «Жовтень» у Конча-Заспі, одеський санаторій «Куяльник», «Моршинський» у Львівській області та «Поляна» на Закарпатті; спортивні комплекси, зокрема будівля, в якій розташований Kyiv Sport Club.

АРМА – національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів – було створено у 2016 році. Перші справи АРМА – пошук корупційних активів експрезидента Віктора Януковича та його оточення.

В управлінні агентства досі знаходиться резиденція «Межигірʼя». Також в управлінні АРМА були кілька поверхів у столичному БЦ «Гулівер», що належали компанії, яку українські правоохоронці повʼязували з ексміністром доходів та зборів Олександром Клименком, медіахолдинг UMH group Сергія Курченка та низка активів з орбіти Медведчука (зокрема, українська частина нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок»).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні