Категорія
Новини
Дата

Керівництву Держспецзв’язку повідомили про підозру у заволодінні понад 62 млн грн. У службі відреагували (доповнено)

Детективи НАБУ повідомили про підозру у заволодінні державними коштами у розмірі більш як 62 млн грн голові Державної служби спеціального звʼязку та захисту інформації, його заступникові та іншим посадовцям, повідомляє пресслужба САП. У Держспецзв’язку повідомили, всі закупівлі служби від 2020 року проводили з дотриманням законодавства.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Слідчі встановили, що службові особи Держспецзв’язку, зловживаючи службовим становищем та діючи у складі організованої групи, заволоділи бюджетними коштами в особливо великому розмірі – понад 62 млн грн.
  • За даними слідства, у 2021 році під час закупівлі засобів інформатизації, призначених для створення системи захищених реєстрів даних, переможцем стала компанія, підконтрольна організаторові схеми. Вона поставила програмне забезпечення ДП «Українські спеціальні системи», що належить до сфери Держспецзв’язку, за завищеною вартістю.
  • За умовами договорів на постачання відповідного ПЗ та послуг державне товариство переказало у 2021–2022 роках понад 285 млн грн. 
  • Реальна вартість ПЗ, яке компанія придбала в іноземного виробника, становила 223 млн грн.
  • «Різницю цих коштів, а саме понад 62 млн грн, учасники злочинної схеми вивели на рахунки підконтрольних компаній за кордоном з метою легалізації та розподілення між членами організованої групи», – повідомили у САП.
Керівництву Держспецзв’язку повідомили про підозру у заволодінні понад 62 млн грн. У службі відреагували (доповнено) /Фото 1

Інфографіка: САП

Керівництву Держспецзв’язку повідомили про підозру у заволодінні понад 62 млн грн. У службі відреагували (доповнено) /Фото 2

Фото: САП

Попередній слайд
Наступний слайд
  • Доповнено. У Держспецзв’язку повідомили, що надали всю необхідну інформацію правоохоронним органам і наголосили, що «всі закупівлі служби від 2020 року проводили з дотриманням чинного законодавства».
  • «Закупівлі у сфері захисту державних реєстрів є складними, їхній аналіз потребує підготовки та розуміння, і Служба готова надавати всі необхідні роз’яснення детективам НАБУ, в будь-якому форматі», – сказано у заяві відомства.

Контекст

Напередодні Кабмін звільнив Юрія Щиголя з посади голови Державної служби спеціального звʼязку та захисту інформації, повідомив представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Також було звільнено Віктора Жору з посади заступника голови Держспецзв’язку з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації.

Виконання обовʼязків голови Держспецзвʼязку уряд тимчасово поклав на Дмитра Маковського.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні