Категорія
Новини
Дата

Kernel порушив правила ринку капіталу – комітет корпоративного управління Варшавської біржі (доповнено)

Незалежний Комітет з корпоративного управління Варшавської фондової біржі заявив про порушення агрохолдингом Kernel Правил належної практики біржових компаній ВФБ 2021. Про це йдеться у звіті, опублікованому на сайті біржі.

Ключові факти

  • У главі 4 Good Practices of WSE Listed Companies 2021 наголошується, що при прийнятті рішень акціонерні товариства мають передусім враховувати повагу до «законних інтересів окремих груп інвесторів». 
  • Водночас Комітет корпоративного управління ВФБ вважає, що, випустивши акції у серпні 2023 року, Kernel порушила самі принципи функціонування ринку капіталу і, зокрема, основні права акціонерів компанії, включаючи право на рівне ставлення.
  • Зазначається, що емісія Kernel слугувала конкретним цілям одного з акціонерів, що нівелює сутність публічної компанії як спільноти інтересів окремих груп її власників. 
  • «Така практика компаній, акції яких котируються на Варшавській фондовій біржі, викликає рішучий спротив комітету і за жодних обставин не може бути схвалена ним», – наголошується у звіті.
  • Доповнено. Компанія Kernel заявила, що цінує рішення Комітету, однак, зазначає, що комунікація між Комітетом та компанією у питаннях щодо дотримання кращих практик корпоративного управління для компаній, що котируються на WSE, була дуже обмеженою та складалася лише з одного раунду обміну інформацією.
  • Kernel наголосила, що жодних попередніх обговорень не проводилося, що дозволило б їй представити додаткові докази з цього питання. «У звʼязку з таким обмеженим спілкуванням висновки Комітету щодо порушення правила 4.13 Кращої практики вважаємо передчасними та недостатньо обґрунтованими», – йдеться у коментарі, який передала Forbes пресслужба компанії.
  • Офіційну позицію щодо кожного пункту висновку компанія опублікувала у звіті.
  • У ньому Kernel заявила, що жодних спеціальних обмежень щодо участі у випуску акцій не було, і час для прийняття рішень був достатній, про що свідчить те, що інвестори, які мали намір взяти участь, змогли це зробити. «Всіх вимог та правил щодо процесу розміщення акцій було дотримано», – йдеться у звіті. 
  • Компанія заявила, що готова до додаткових відкритих обговорень із комітетом з цього питання і «продовжує дотримуватися найвищих стандартів корпоративного управління».

Контекст

Наприкінці серпня 2023 року Kernel випустив 216 млн акцій, встановивши ціну випуску на рівні $0,2777 (1,15 злотого), що було значно нижче ринкової ціни акцій компанії на той час. Як пише ресурс Share UA Potential, емісія виглядала як недружній крок засновника Kernel Андрія Веревського та Ради директорів компанії по відношенню до інших акціонерів. 

Рішення комітету з корпоративного управління не буде нести для компанії додаткових юридичних наслідків, однак може бути враховане при розгляді судових справ міноритарних акціонерів компанії до Ради директорів, а також розгляді заяви Kernel щодо делістингу з Варшавської біржі, зазначає Share UA Potential.

Консультативний комітет ВФБ з питань корпоративного управління – постійний дорадчий орган з питань застосування принципів корпоративного управління на ринках, якими керує ВФБ, а також співробітництва ВФБ з іншими суб’єктами у розвитку та просуванні корпоративного управління в Польщі. До складу комітету входять представники польських фінансових регуляторних органів, CFA Society Poland, міністерств та відомств.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні