Категорія
Новини
Дата

«Кернел» повідомив про нові російські атаки, які підривають експорт агропродукції

Росія 2, 3 і 6 вересня атакувала портову інфраструктуру Дунаю, яка життєво важлива для діяльності компаній агрохолдингу «Кернел», що займаються експортом соняшникової олії. Про це йдеться у повідомленні холдингу на Варшавській фондовій біржі, пише «Інтерфакс-Україна»

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • 2 вересня російські безпілотники завдали шкоди критично важливим обʼєктам, зокрема резервуарам для зберігання рослинної олії, устаткуванню, необхідному для перевалки (включно з трубопроводами), залізничним приймальним спорудам, залізничним цистернам, що очікують на розвантаження, та адміністративній будівлі.
  • 3 вересня РФ атакувала склади зерна, якими управляє портовий оператор у Дунайському регіоні, що надає «Кернелу» важливі послуги з перевалки зерна: повністю зруйновано два плоских сховища загальною місткістю 5000 т, ще два плоских сховища такої самої місткості пошкоджені і тимчасово не можуть накопичувати зерно.
  • 6 вересня чергова атака, яка була націлена на активи компанії в дунайських портах, порушила діяльність цих активів. Цього разу обійшлося без суттєвих руйнувань, зазначили в компанії.
  • «Ці нещадні авіаудари серйозно підривають експорт сільськогосподарської продукції з України», – наголосили в «Кернелі».

Контекст

Раніше «Кернел» оцінив втрати від російських обстрілів у липні-серпні щонайменше в $32 млн. Компанія спрогнозувала, що в деяких випадках процес ремонту триватиме до 12 місяців, що говорить про значний обсяг необхідного відновлення.

За розрахунками компанії, для ремонту і відновлення устаткування, яке було пошкоджено або знищено під час тих нападів, потрібно щонайменше $20 млн, тоді як оціночна ринкова вартість товарів, втрачених унаслідок цих атак – приблизно $12 млн.

«Кернел» зазначив, що пошкоджене обладнання та товарно-матеріальні запаси не були застраховані від таких непередбачуваних подій, отже, вони негативно вплинули на стан ліквідності групи.

Найбільшим співвласником «Кернелу» через Namsen Ltd. є український бізнесмен Андрій Веревський із часткою 39,3%. 

До війни «Кернел» посідав перше місце у світі з виробництва соняшникової олії (приблизно 7% світового виробництва) та її експорту (приблизно 12%). Компанія також була найбільшим виробником і продавцем бутильованої соняшникової олії в Україні. Крім того, холдинг займався вирощуванням іншої агропродукції та її реалізацією.

Чистий прибуток «Кернелу» за девʼять місяців 2023 фінансового року (липень 2022-го – березень 2023 року) зріс на 36% – до $437 млн за падіння виручки на 45% – до $2,7 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні