Генеральний директор OpenAI Сем Альтман /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

SEC розслідує кадровий переворот в OpenAI з короткочасним усуненням Сема Альтмана – WSJ

Генеральний директор OpenAI Сем Альтман Фото Getty Images

Комісія з цінних паперів та бірж США (SEC) розслідує, чи були інвестори OpenAI введені в оману, коли минулого року стартап пережив кадровий переворот із короткочасним усуненням Сема Альтмана з посади генерального директора, пише The Wall Street Journal з посиланням на джерела.

Ключові факти

  • Регулятор США вивчає внутрішні повідомлення генерального директора Сема Альтмана у звʼязку з його усуненням з посади у листопаді. За словами джерел, у грудні SEC направила компанії повістку до суду та попросила високопосадовців OpenAI зберегти внутрішні документи.
  • Щоб повернутись на роботу, Альтман, серед інших умов, погодився на внутрішнє розслідування. 
  • У центрі уваги був раптовий характер його звільнення, а також заява ради директорів про те, що Альтман не був «відвертим у своїх повідомленнях».
  • Були виявлені розбіжності всередині OpenAI щодо збору коштів для підприємства з виробництва чипів, включаючи пошук фінансування на Близькому Сході, а також суперечку з колишнім членом ради директорів Хелен Тонер щодо дослідницької роботи, в якій вона брала участь.
  • За словами джерела, саме поведінка Альтмана, а не якась окрема «кричуща дія», призвела до того, що рада директорів втратила довіру.

Контекст

Головна ШІ-компанія OpenAI протягом 17–22 листопада тричі змінила очільника компанії. Спершу рада директорів звільнила Сема Альтмана після чотирьох років його на посаді. Через два дні – Міру Мураті, яка до цього була технічною директоркою. Врешті 22 листопада – Еммета Шира, співзасновника Twitch. 

Після оголошення про повернення Сема Альтмана на посаду головного директора, інвестори намагалися вплинути на спосіб управління компанією. 

Згодом стало відомо, що Microsoft відіграватиме роль спостерігача без права голосу в новій раді директорів компанії OpenAI. Таким чином стартап у галузі штучного інтелекту прагнув зміцнити своє корпоративне управління після кадрового перевороту.

У грудні стало відомо, що Управління з питань конкуренції та ринків (CMA) Великої Британії вивчає, чи призвело партнерство між Microsoft і OpenAI, включаючи недавні кадрові зміни у розробника ChatGPT, до злиття і як це може вплинути на конкуренцію. Останнім часом в управлінні OpenAI відбулася низка змін, у деяких з яких брала участь Microsoft. У світлі цих подій CMA зараз запускає обговорення і перевірить, чи призвело партнерство до набуття контролю (коли одна сторона має суттєвий вплив, фактичний контроль чи понад 50% права голосу над іншою організацією), чи до зміни характеру контролю одного субʼєкта над іншим.

Антимонопольні органи ЄС також перевіряють, чи фінансова підтримка Microsoft виробника ChatGPT компанії OpenAI може підпадати під дію правил ЄС про злиття.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні