Сем Альтман /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Сем Альтман обговорює з урядом США пошук інвесторів для виробництва ШІ-чипів – Bloomberg

Гендиректор компанії OpenAI Сем Альтман Фото Getty Images

Гендиректор компанії OpenAI Сем Альтман зустрічався з потенційними інвесторами та партнерами у США, на Близькому Сході та в Азії протягом останніх кількох тижнів, але він сказав деяким із них, що не може рухатися вперед без зеленого світла із Вашингтона, пише Bloomberg. Йдеться про проєкт зі збільшення потужностей виробництва ШІ-чипів.

Ключові факти

  • Альтман намагається залучити чиновників США до участі у плані прискорення виробництва напівпровідників за рахунок фінансування, частково – з Близького Сходу. 
  • Він має намір зібрати мільярди доларів, щоб різко збільшити світові можливості з виробництва передових компʼютерних чипів, запобігаючи дефіциту, який, як він побоюється, завадить широкомасштабному впровадженню ШІ та подальшому розвитку цієї галузі.
  • TSMC, Intel Corp. та Samsung Electronics Co. є основними компаніями, які виробляють такі чипи, а отже, потенційними партнерами для зусиль Альтмана. Bloomberg повідомив, що він зустрівся з керівниками Samsung минулого місяця, а Financial Times повідомила, що він зустрівся з TSMC. За даними агентства, Альтман говорив також із близькосхідними суверенними фондами добробуту про потенційні інвестиції, зокрема в Обʼєднаних Арабських Еміратах.
  • Альтман дав зрозуміти, що вважає за необхідне працювати спільно з урядом США над схваленнями, термінами та структурою цієї ініціативи, повідомило джерело. 
  • За словами джерел, гендиректор OpenAI зустрівся з міністеркою торгівлі США Джиною Раймондо та працює над організацією зустрічей з іншими чиновниками, а представники Міністерства торгівлі провели внутрішні обговорення амбіцій OpenAI на Близькому Сході. 
  • Амбіційна кампанія Альтмана зі збору коштів ризикує спровокувати перевірку національної безпеки іноземних інвестицій комітетом під головуванням Міністерства фінансів та може зіткнутися з контролем Міністерства торгівлі над постачанням чипів на Близький Схід.
  • За словами деяких джерел, Альтман також розглядає можливість створення та випуску акцій нової компанії, окремої від OpenAI, що може спричинити стурбованість щодо антимонопольного законодавства. Це ще одна з причин, чому плану потрібне схвалення уряду США, перш ніж рухатися далі.

Контекст

Законодавство США забороняє одній і тій самій особі обіймати посаду директора або члена ради директорів у двох компаніях, які прямо конкурують. 

Невідомо, чи OpenAI вноситиме кошти або підтримуватиме офіційні відносини з новим стартапом, але антимонопольні органи Федеральної торгової комісії або Міністерства юстиції можуть мати побоювання щодо участі Альтмана, якщо нова компанія спробує виробляти чипи виключно для використання OpenAI.

Альтман шукає на ринку сигнали, щоб визначити, чи слід йому зосередитися на менш масштабних зусиллях зі створення чипів та програмного забезпечення, чи прагнути масштабного перегляду потужностей з виробництва чипів, кажуть джерела. Ці рішення визначать, скільки грошей Альтман має зібрати. Нещодавно видання The Wall Street Journal писало, що новий проєкт може потребувати від $5–7 трлн

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні