Категорія
Новини
Дата

Кібератака на «Київстар». СБУ оголосить підозри хакерам SandWorm і посадовцям ГРУ, справу передадуть суду в Гаазі

СБУ оголосить підозри членам хакерського угруповання SandWorm і посадовцям Головного розвідувального управління Генштабу Росії у справі кібератаки на оператора мобільного зв’язку «Київстар», про це в інтерв’ю «Укрінформу» повідомив начальник департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк. Після цього матеріали справи спрямують до Міжнародного кримінального суду.

Ключові факти

  • «У кейсі «Київстару» будуть підозри членам угруповання SandWorm, яка є військовою частиною 74455 ГРУ, очільнику цієї військової частини, а також керівництву ГРУ ГШ РФ», – сказав Вітюк.
  • За його словами, очільником хакерського угруповання SandWorm є Євген Серебряков.
  • Зазначається, що угруповання SandWorm є військовою частиною ГРУ ГШ РФ і спеціалізується на атаках по енергетиці, телекому, інтернет-провайдерах і операторах зв’язку.
  • Наразі СБУ проводить низку експертиз, зокрема щодо завданих збитків, а також направлені запити до міжнародних партнерів і спецслужб для отримання певної інформації.
  • Вітюк пояснив, що на основі цих матеріалів у подальшому будуть оголошуватися підозри і направлятися обвинувальний вирок до суду. Також буде спрямування матеріалів до Міжнародного кримінального суду. Він нагадав, що згідно із офіційною заявою прокурора МКС Каріма Хана, кібератаки по цивільній інфраструктурі, обленерго, газопостачальних станціях, операторах зв’язку можуть бути визнані воєнними злочинами. 
  • «Тому ми працюємо, щоб за нашим законодавством оголосити підозри, а в подальшому передати ці справи в МКС. Воєнних злочинців мають судити на міжнародному рівні», – пояснив очільник департаменту кібербезпеки СБУ.

Контекст

Мобільний оператор «Київстар» у грудні 2023 року пережив масштабну кібератаку, внаслідок якої абоненти оператора з усієї України не змогли скористатися послугами мобільного звʼязку та доступом до інтернету через масштабний збій. Причиною технічного збою у роботі оператора стала хакерська атака. 21 грудня «Київстар» заявив, що скасовує наступну планову плату за тариф для користувачів. Це обійшлося Veon – материнській компанії оператора – у $100 млн. 

Детальніше про картину нападу хакерів на найбільшого мобільного оператора України – у матеріалі Forbes Ukraine.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні