Категорія
Новини
Дата

Кількість рейдерських атак скоротилася впʼятеро під час війни – Опендатабот

Кількість порушених проваджень щодо рейдерства у 2022 році, порівнюючи з відповідним періодом торік, зменшилась у більш ніж 5 разів – до 120 справ, повідомляє платформа для роботи з відкритими даними «Опендатабот», посилаючись на дані Офісу генпрокурора.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За десять місяців минулого року було зафіксовано 614 проваджень, цьогоріч – 120 справ. Більшість із цих справ було зареєстровано за літо й початок осені 2022 року. 
  • Більш ніж половина справ – 66 зі 120 – зареєстровано за підробку документів для проведення державної реєстрації бізнесу та ФОПів (стаття 205-1 ККУ). Удвічі менше справ зареєстровано за протидію господарській діяльності (стаття 206 ККУ) та лише 19 проваджень – за протиправне заволодіння майном (стаття 206-2 ККУ).
Кількість рейдерських атак скоротилася впʼятеро під час війни – Опендатабот /Фото 1

Інфографіка: Опендатабот

Кількість рейдерських атак скоротилася впʼятеро під час війни – Опендатабот /Фото 2

Інфографіка: Опендатабот

Попередній слайд
Наступний слайд
  • Зазначається, що утричі зменшився відсоток справ, які доходять до суду. Якщо торік це було 36% від загальної кількості облікованих проваджень, то цьогоріч – лише 12%, або 14 проваджень зі 120.
  • Директор департаменту Офісу протидії рейдерству Віктор Дубовик вважає, що зменшення кількості справ повʼязано із закриттям реєстрів та обмеженням проведення реєстраційних дій на підставі довіреності після 24 лютого. На сьогодні більшість реєстраційних дій дозволено, але для певних встановлені нові особливості роботи, аби запобігти незаконним реєстраційним діям.

Контекст

У 2021 році рейдерських атак було на 20% менше, ніж у попередньому, сказав в інтерв’ю Forbes міністр юстиції Денис Малюська. За його словами, найважча ситуація на ринку нерухомості. Якщо раніше ціна рейдерського захоплення була від кількох тисяч доларів, то зараз це величезні гроші й без гарантій успіху, зазначив Малюська.

За 10 місяців 2021 року зафіксовано 614 рейдерських атак. Це на 18% менше, ніж за відповідний період 2020 року, коли стало відомо про 751 рейдерське захоплення. Найчастіше в суді розглядаються справи, що стосуються статті 205 Кримінального кодексу – підробка документів, що подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи та ФОПів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні